Григориј Трофимчук: Енглески амбасадор Чарлс Гарет, сива еминенција Киргизије

carls-garet

Избори за Скупштину Киргизије били су под Гаретовим посебним надзором и прије него су почели

У посљедње вријеме у медијима се појавило доста материјала везаних за име Чарлса Гарета (Charles Garrett), енглеског амбасадора у Киргизији, који доводе у питање стварну дјелатност овог „гласника мира“ у земљама у којима је гост, далеко од норми класичне дипломатије.

Сад, послије парламентарних избора у Киргизији, јасно је да се ти материјали нису појављивали тек тако, већ да су постојали сасвим реални разлози, које више нема потребе доказивати, пошто је преврат у Киргизији очигледан.

Немогуће је с потпуном сигурношћу рећи да се десила револуција, јер она подразумијева оптимизацију, донекле чак и побољшање животног стандарда становништва. Избори за киргиску скупштину били су под Гаретовим посебним надзором и прије него су почели. Стога можемо рећи да се у Бишкеку догодио још један вулгаран и примитиван државни удар, чији је главни координатор и организатор био Гарет. Циљ је и овог пута растакање државе, укључујући и географску подјелу, између сјевера и југа.

Гарет је заинтересован за даљи развој нестабилности у овој напаћеној земљи, а прије свега цијелу Средњу Азију, коју Запад, за разлику од Украјине или Јужног Кавказа, још није успјео уздрмати из темеља. Отуд су сви напори усмјерени према традиционално најслабијој карици, Киргизији, гдје, како видимо, нема стабилности од усвајања новог устава прије десет година. Стога је у ову одговорну област гурнут Гарет, као специјалац невидљивог фронта. Претходно је као амбасадор био задужен за бившу Југославију.

Соронбај Женбеков

Према једном од поменутих текстова, током службе у Македонији, проницљиви Гарет једног дана опазио је „бистрог момка“ који „сања о европским вриједностима, предсједника општине Струмица, момка званог Зоран (Заев – нап. Стања ствари). Даје му понуду коју овај није ни помислио да одбије, јер ће га уписати у историју модерне Македоније. Осим што је предсједник општине, Зоран је и предсједник УО ЈКПД ,Комуналецʻ, које добија око 40 милиона долара, огромну суму за Струмицу, довољну за читаву општину, која, међутим, завршава у џепу будућег обојеног револуционара.“

Ово је само један од класичних примјера које Гарет тренутно примјењује у Киргизији, гдје може нахватати гомиле таквих момака и дјевојака, из чијих редова ће се регрутовати будући министри. То је идеално окружење за представнике локалних НВО, под енглеском и западном контролом. Финансијска шема је иста као код ЈКПД „Комуналец“.

Сами активисти разних нивоа у Киргизији, укључујући кандидате странака које нису ушле у Скупштину, нису ни покушавали прикрити чињеницу да су ишли у енглеску амбасаду у Бишкеку и да су били на вези с Гаретом.

Бишкек, Киргизија: Ванредно стање уведено је 10. октобра

Наравно, нико не позива грађане Киргизије да окрену главу на другу страну и обрате пажњу на зграду енглеске амбасаде умјесто што поново пале зграду своје владе. Морају, међутим, схватити шта се дешава и тражити зло тамо гдје оно јесте.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ