Успавана лепота Метохије

Извор Белог Дрима

Извор Белог Дрима

Лепоте најјачег извора на КиМ, Белог Дрима и Радавачке пећине  надомак Пећи и подно Проклетија

Извор има проток од пет кубних метара у секунди. – Пећина Радавац истражена тек 200 метара, са консантном температуром унутра од 9 степени Целзијусових. – Каде у пећини очаравају

Чувене каде или каскаде у пећини

Чувене каде или каскаде у пећини

На 65 километру пута  Косовска Митровица – Рудник – Пећ, код села Витоморица испред Пећи, скреће пут десно према Кули, планинском превоју  на Мокрој Гори и даље према Рожајима у Црној Гори. А на овом путу, осам километра од Витомирице, само километар  лево скреће пут за  за извор Белог Дрима и Радавачку пећину, сто метара од извора.

Чини се да је испод горостасних, моћних Проклетија, још моћније врело, најачи извор на КиМ, Белог Дрима које куља из подножја планине, нa  580 метара надморске висине, и који се онда  стропоштава белим, хучним слаповима низ огољено камено корито. А изнад великог извора je  највиши врх на овом делу Проклетија је Русолија са 2381 метада надморске висине.

Водопад

Водопад

Врело Белог Дрима је смештено у великој дубодолини бујних шума  до којег се стиже прилазом који је још Србија седамдесетих година прошлог века урадила. Тамо где почиње стропштавање воде и где почиње  највећи водопад, висине 25 метара,  урађен је мостић којим се долази  на другу камениту страну водопада  и даље до  Радавачке пећине.

Извор Белог Дрима, а име је добио баш због сталне белине водопада , пећина у Радавцу (име по селу Радавац у близини) и водопади још 1983 године  стављени су под заштиту као природни споменици и заштићене зоне Србије. Ово заштићено подручје недирнуте природе обухвата површину од  89,94 хектара. Извор Белог Дрима, са протоком воде  више од  5 метара кубних у секунди, односно 300 кубних метара воде у минути, убедљиво је најјачи извор на Косову и Метохији. Бели Дрим тече средиштем Метохије и дуг је 175 километара. Улива се у вештачку акумулацију Врбничког језера  крај Призрена.

Улаз у пећину Радавац

Улаз у пећину Радавац

Радавачка пећина је укопана у стенама које формирају врх Русолије на Проклетијама од  2.381 метра надморске висине. Пећина још није довољно истражена  а говори се да се кроз њу може доћи на другу, западну страну Проклетија. Легенда каже да је неки пас  прошао тако кроз пећину ушавши на српској, источној страни, а изашавши на западној, албанској страни каменитих Проклетија.

У пећини је константна температура од 9 степени Целзијусових. Нема их много, али виде се сталактити и сталагмити. Најинтересантији део у пећинини су такозване каде, или каскаде у којима има повремено воде. Стаза која води кроз пећину ограђена је металном оградом а провалије и мрачни тунели на све стране  дочаравају  изузетност пећине у чистом камену који је природа ко зна кад обликовала, окаменила!

Сталактит у пећини

Сталактит у пећини

За посетиоце пећина је  приступачна тек 200 метара, довољно да се се виде лепоте давно извајане природе земље у унутрашњости.

Приштина је од природне лепоте, извора Белог Дрима и Радавачке пећине, направила данас највећу туристичку атракцију на КиМ, па је овде летњих месеци више хиљада посетиоца.

Водопад Белог Дрима висине је 25 метара

Водопад Белог Дрима висине је 25 метара

На Косову и Метохији је  97 заштићених природних зона, има један национални парк, Шар планина,  и 11 природних резервата.

Водопад Белог Дрима најбогатији водом у априлу и мају

Водопад Белог Дрима најбогатији водом у априлу и мају