ПОСЛЕ ФОНДА, И КОНЗУЛАТ АЛБАНИЈЕ У БУЈАНОВЦУ

albanci-cakaj

Пише: Н. Стевановић

Бујановац, 6. октобар 2020. Министар спољних послова Албаније Гент Цакај каже да ће ускоро бити одређено коликим износом ће располагати албанско-косовски фонд за Албанце на југу Србије, као и да се очекује отварање конзулата Албаније у Бујановцу.

Према Цакају, “интервенција Албаније и Косова да финансијски подрже Прешевску долину није само национални задатак, већ и неопходна политичка акција”

-Биће формирана техничка група која ће имати два задатка. Да изврши општу процену, којим износом ће располагати фонд, као и поступак и начин доделе средстава – каже Цакај, преноси Национали.инфо.

По његовим речима, најнеразвијенији регион у Србији је југ насељен албанском већином.

Цакај је нагласио да се очекује да ће се генерални конзулат Албаније по први пут отворити у граду Бујановцу.

-Чекамо позитиван одговор да бисмо први пут отворили генерални конзулат Албаније у граду Бујановцу – каже министар.

На питање које су главне потребе Албанаца на југу Србије, шеф албанске дипломатије је подвукао да потребе неће утврђивати Албанија и Косово, већ ће се то одређивати у процесу консултација са локалним властима Прешева, Бујановца и албанским представницима у Медвеђи.

Он је рекао да ће заједнички фонд бити трајан и мењаће се по потреби.

-Такође ћемо се фокусирати на пројекте који се односе на образовање и јачање националног идентитета. Морамо претворити своју вољу да подржимо Долину у структурирани макро-план, који укључује сва питања, од образовања до здравства и друга питања. То ће бити учињено путем међудржавног фонда Републике Албаније и Косова – каже он.

Извор:
БУЈАНОВАЧКЕ