Уклањање барикада на Ибру послало би Немачкој позитиван сигнал

barikada-kosovska-mitrovica-most-na.ibru_Уклањање барикаде на мосту на Ибру послало би позитиван сигнал немачком парламенту и јавности да подрже захтев Србије да добије датум за почетак приступних преговора са ЕУ, изјавила је данас заменица директора немачке невладине организације Асоцијација за југоисточну Европу Јохана Дајмел.

На скупу „Србија и Европска унија – Нова прилика?“, Дајмел је рекла и да је спорно то што Срби на северу Косова и даље имају своје неформалне пунктове што је у супротности са споразумом о заједничком управљању прелазима.

„Немачка има свој контигент војника на Косову и то кошта много новца пореске обвезнике“, рекла је она и додала да Немачка жели да се ситуација на Косову стабилизује и да што пре повуче своје трупе.

Наводећи да говори у име своје невладине организације, а не у име немачке владе, она је рекла и да ће Бундестаг чекати до последнег момента да одлучи о томе да ли ће подржати захтев Србије да добије датум за почетак приступних преговора.

У Немачкој, како је навела, још постоји скептицизам у вези са спремношћу Србије да примени Споразум са Приштином и то је последица ранијих искустава, па се зато верује да је потребан притисак како би Србија преузете обавезе спровела у пракси.

Дајмел је рекла и да је Немачка је највећи донатор и трговачки партнер Србије и у региону и да поштује своје обавезе. Она ја подвукла и да говори у име своје невладине организације Асоцијација за југоисточну Европу, а не у име немачке владе.

http://www.novimagazin.rs/vesti/uklanjanje-barikada-na-ibru-poslalo-bi-nemackoj-pozitivan-signal