Зоран Станковић: Приштина провоцира

zoran-stankovicБеоград – Резолуција о правима Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, коју је усвојила Скупштина РЕЗОЛУЦИЈА о правима Албанаца у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, коју је усвојила Скупштина Косова, представља још једну у низу провокација Приштине на коју ми никако не би требало да наседнемо.

Тако на потез косовског парламента, којим се инсистира да се изједначе права Срба на северу Косова и Албанаца у Прешевској долини, гледа Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Може ли та одлука Приштине да донесе застој у примени споразума, али и нове немире на југу Србије, таман када су се смириле страсти због уклањања споменика борцима ОВПБМ?

– Нема опасности да се било шта поремети и имплементација договора неће бити доведена у питање. Мислим да је и Албанцима у Прешевској долини доста политичких резолуција и њих занима само економски просперитет, а не документи који се усвајају у Приштини. Зато је један од наших циљева да им омогућимо услове у којима могу да живе од свог рада.

Косовске власти говоре о правима Албанаца, као да их Србија угрожава?

– Они имају сва права загарантована Уставом и законима Србије, као и међународним конвенцијама. Али, неко очигледно покушава да прикаже ситуацију како њему одговара, а не каква је на терену. Уколико Албанци у Прешевској долини мисле да су им нека права ускраћена, сешћемо за сто.

Кад планирате да се састанете?

– Влада Србије је пре неколико дана усвојила одлуку да се премијер и министри састану са њима. Очекујем сусрет у Београду најкасније до 15. јула. Њему ће присуствовати и представници ОЕБС који ће бити гарант сваког договора. Овај, али и наредни састанци, биће прилика да дефинитивно установимо да ли постоје проблеми и ако их има, да видимо како се могу решити. Сваки закон је подложан промени уколико ће то унапредити односе.

ИСПУНИЋЕМО ОБАВЕЗЕ АЛБАНЦИ са југа говоре да се не поштује договор из 2001. којим је успостављен мир. Је ли то тачно? – Чињеница је да делови неких споразума нису реализовани у потпуности, али то не значи и да неће бити. Управо ћемо на састанку да видимо шта је потребно исправити и Србија ће испунити све оно на шта се раније обавезала. Али, и Албанци на југу морају да поштују све законе ове земље и да их се придржавају као сваки други грађанин.

Косова, представља још једну у низу провокација, каже Сранковић.