Виситорско језеро

Пише: Веско Синановић

Виситорско језеро је ледничко језеро смјештено у мањем цирку Виситора на 1.735 м.н.в. Површина језера је 4.212 м², запремина око 10.000 м3, дужина 91 м, ширина 72 м. Дужина обалске линије је 294 м, а највећа дубина око 4 метра. Спада у ред мањих ледничких језера, како у Плаву тако и у цијелој Црној Гори. Налази се у изворишној челенци Муринске ријеке уз чију долину води шумски пут, те се њиме од Мурине до Виситорског језера најлакше и најбрже долази. Језеро је у новије вријеме повољне приступачности и уз долину Пепићке ријеке, као и из правца Плава и Гусиња пјешачким и коњским стазама, али оне су дуже и захтјевније.
Језеро водом храни кишница, снијежница (вода од отопљеног снијега), као и мањи поток и неколико мањих извора који се појаве у вријеме кишних дана.
Температура језерске воде током љетњих мјесеци креће се и до 19°С, док је површина језера у зимским мјесецима замрзнута.
Око језера је сачувана четинарска шума. Преовладава бор висине до 20 м, али и јела, смрча и муника.
Куриозитет Виситорског језере је „пловеће острво“. О постанку острва постоји легенда која каже да су га у прошлости  подигли сточари како би заштитили своја стада од дивљачи.

Извор: Поглед