САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НП Отаџбина ЛОГО

Скандалозни споразум који је Александар Вучић потписао са представницима Приштине у Вашингтону показује најмање две стране лошег карактера председника Србије.

Прва констатација је да се он понаша у складу са менаталитетом бугојанског рајетина који према слабијима показује бахатост и агресивност а према јачима, као што је председник САД, показује крајњу сервилност, понизност и снисходљивост. Портпарол министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова је јасно оцртала карактер Александра Вучића упоређујући његово седење на хоклици у Овалном кабинету са сценама из филма „Ниске страсти“ са Шерон Стоун. Председник Србије је одговорио, да када је у питању Србија, он ће и да клечи и да пузи као што је то радио Милош Обреновић стварајући тако аутономију за Србе у оквиру турске царевине. Види се да председник слабо познаје историју модерне Србије, јер могао је Милош да клечи у недоглед да Турци нису били принуђени да испуне услове Букурештанског мира са Русијом из 1813. године у оквиру кога је предвиђена аутономија за Србе. Турци су дуго оклевали да тај део Букурештанског мира испуне јер је Русија била у рату са Наполеоном али после руске победе над Французима Србија је добила аутономију. Александру Вучићу изгледа више лежи босанска историја династије Котроманић.

Друга карактеристика је његов однос према јужној српској покрајини тако да је дао благослов Јеврејима да признају самопроглашену републику Косово.

Да би испеглао политички дебакл председник Србије се поново устремио на опозицију нападајући је да је она главни кривац за мартовски погром 2004. године. Догађаје из 2004. године Александар Вучић, тадашњи генерални секретар Српске радикалне странке, лично због себе не би требало да помиње. Када су Албанци прешли мост преко Ибра Срби су их те године голоруки вратили назад и организовали страже у северном делу Косовске Митровице, Звечану и Зубином Потоку чиме су спречили сепаратисте и РОСУ полицију да уђу на север Косова. То су радили уз помоћ своје државе. Александар Вучић то добро зна јер је тада посетио северни део града и у спремност Срба могао је лично да се увери. А он сам се пре вратио него што је дошао. У једном од својих претходних саопштења пре неколико година Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је описао кукавичко држање ондашњег генералног секретара СРС због чега су по инструкцијама председника Србије запаљене просторије „Отаџбине“. Колико је ефикасна и безбедоносно спремна актуелна власт показује хапшење Марка Ђурића на северу КиМ када су сепаратисти улицама Приштине српског министра водили везаног као последњу џукелу држећи га уместо ланца за кравату.

Председник лаже и када каже да је у време његове власти смањено исељавање Срба са Косова и Метохије. Број ђака и студената се преполовио. А улице градова на северу КиМ су полупразне. Оно што пада у очи јесте да су све грађевинске фирме са свера КиМ са својим радницима и њиховим породицама напустиле овај простор. У осам година Вучићеве владавине грађевинске радове било да их финансира Београд или Приштина добијају фирме које су блиске председнику Србије као што је „028“. По устаљеном рецепту оне послове уступају Албанцима јер се са њима лакше договарају и профит за председника је већи. У својој алавости председник не препушта Србима ни да инсталирају споменик Кнезу Лазару или да ограде правосално гробље у Зубином Потоку него и то раде Албанци. Ову констатацију да само Албанци раде послове на северу КиМ могу да потврде и грађани. Као да Срби не знају да баратају са теслом и чекићем.

Пре пар дана председник Србије је обавио телефонски разговор са израелским председником Нетењахуом и одушевио се његовом љубазношћу. Уместо да заоштри односе са Израелом који је признао самопроглашену републику Косово Александар Вучић дислоцира амбасаду Србије из Тел Авива у Јерусалим. Председник тако награђује Јевреје који су признали самопроглашену републику Косово. Истовремено члан председништва БиХ Милорад Додик тражи од председништва БиХ да исто ураде са својом амбасадом. Поставља се питање због чега овај босански политички двојац чини овако велике концесије Израелу. Разлог је следећи, јер и један и други мисле да могу уз помоћ јеврејског лобија препуштајући КиМ сепаратистим могу да припоје Републику Српску Србији. Невиђени политички идиоти. Није коректно градити срећу једног дела српског народа на несрећи другог дела српског народа. Са друге стране сама логика налаже да је нешто много лакше одбранити, као што је Косово и Метохија, које нам по међународном праву припада него припајати Републику Српску супротно међународном праву.

Косовска Митровица
15.09.2020. године

     Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“