Британски музеј врши ревизију Дарвинове колекције у светлу расизма

ЛОНДОН – Подстакнут антирасистичким протестима, британски Природњачки музеј разматра могућност да уклони неке експонате, повезане са путовањима и истраживањима Чарлса Дарвина, који могу бити оцењени као расно увредљиви.

Подстакнути покретом „Животи црнаца вреде” и протестима против расизма, челници британског Природњачког музеја отпочели су процес интерне ревизије збирки које би могле бити оцењене као расно увредљиве, преноси лондонски Телеграф.

Артефакти које је за собом оставио Чарлс Дарвин налазе се на удару управе, јер је његова експедиција на острва Галапагос, према савременом тумачењу, била једна од британских „колонијалистичких научних експедиција”.

„У светлу покрета ‘Животи црнаца вреде’ и недавних антирасистичких демонстрација широм света, музеј преиспитује називе просторија, колекција, као и статуе како би искоренио све оно што може да нанесе увреду”, наводи се у једном од докумената до којих је дошао Телеграф.

Овај процес могао би у најбољем случају да доведе до преименовања одређених збирки које буду оцењене као проблематичне, а у најгорем до њиховог уклањања.

Други документ до којег је дошао Телеграф јесте извештај једног од кустоса у којем се тврди да музејска поставка у вези са Дарвиновим истраживањима и путовањима даје легитимитет расистичкој идеологији и колонијализму.

Због тога ове колекције, како се у документу наводи, морају бити „деколонизоване”.

На мети би могла да се нађе и статуа чувеног научника, с обзиром на његове расне теорије, преноси Танјуг.

Осим оних које се односе на Дарвина, на удару би могле да се нађу и колекције експоната повезаних са ботаничарем Џозефом Бенксом, који је на путовања ишао са капетаном Џејмсом Куком.

Збирка чувеног шведског природњака Карла Линеа такође би могла да буде оцењена као проблематична, сматрају из музеја, због класификације биљака по латинским називима, чиме се губе њихова аутохтона имена.

„Покрет ‘Животи црнаца вреде’ је показао да морамо учинити више и брже деловати. Желимо да учимо и образујемо се, препознајући да су разумевање и свест о инклузији од велике важности”, написао је у инструкцијама за запослене директор Природњачког музеја Мајкл Дикон.

Извор: Политика