Литванија признала Тихановску за председницу Белорусије

tihanovska

Бивши кандидат за председника Белорусије Светлана Тихановска и опозициони Координациони савет су једини легитимни представници Белорусије, наводи се у резолуцији коју је усвојио литвански Сејм (парламент).

„Позивамо међународну заједницу да подржи захтев јединих легитимних представника белоруског народа – лидерку Светлану Тихановску коју су изабрали грађани и Координационог савета који је формиран на њену иницијативу – да се у земљи одрже нови, транспарентни председнички и парламентарни избори“, наводи се у документу.

У резолуцији се позива међународна заједница да оцени споразуме Русије и Белорусије и уведе санкције, ако Москва и Минска покушају да уз помоћ њих „ограниче суверенитет“ Белорусије, упркос вољи народа.

Јуче је Тихановска изјавила да ће би у будућности могла затражити помоћ међународних посредника ради решавања ситуације у републици.

Подсетимо, на председничким изборима у Белорусији који су одржани 9. августа победу је однео актуелни председника Александра Лукашенко. Међутим, опозиција, на челу са Тихановском, није признала изборе и позвала је народ на протесте.

Извор:
СПУТЊИК