„Патриотски скуп“ у Подгорици: Клицали Томпсону, Дритану поручили „потоња ти је ура“

podgorica protest1

На Тргу независности, у центру Подгорице, завршен је велики постизборни „патриотски скуп“ иза којег стоји, како се сматра, ДПС председника Мила Ђукановића, која је поражена на недавним парламентарним изборима.

Учесници су носили црногорске заставе, а могле су се видети и зелене заставе, тзв. комитске (Комитског покрета 1918. који се тада противио томе да се Црна Гора прикључи Србији).

Уочи почетка скупа певале су се старе црногорске песме, палиле бакље и пуцала пиротехника. Узвикивали су – „Србија и Црна Гора не, нема збора“.

Скуп се одржава под називом „Црна Гора те зове, немаш изговор“.

Поједини су узвикивали – Дај Томпсона, преноси Танјуг.

Окупљени су скандирали „Ово није Србија“, „Не дамо државу“ и „Устала је Црна Гора, држава се бранит’ мора, Мило легендо“, јавља дописник Спутњика са лица места.

На скупу је присутан велики број функционера ДПС-а.

„Неће бити црних птица, нити Сребреница“

Пеђа Вушуровић, некадашњи председник младих Либералног савеза Црне Горе, обраћајући се присутнима, рекао је да је једина партија која је окупила људе на скупу Црна Гора. Додао је да се Црној Гори ових дана „нуди туђи оброк“ са туђиим заставама после 75 година, као и да у Црној Грои не може бити нити црних птица, нити Сребреница.

Амина Брахић их Пљеваља рекла је да се бошњачком народи прети, али да се осећа сигурно под црногорском заставом.

Немања Батрићевић поручио је Дритану Абазовићу и осталим функционерима Грађанског покрета УРА да им је „потоња ура“: „Ако предате Црну Гору четницима бићете упамћени као издајници.“

Клинички центар уступио паркинг „патриотама“

Портал „Ин4с“ објавио је да је Клинички центар у Подгорици уступио паркинг за учеснике, скупа чиме се нарушава мир онколошких болесника.

Исти портал је објавио, позивајући се на полицијске изворе да је из других градова Црне Горе на „патриотски“ митинг у Подгорици дошло близу 6.000 људи.

Велики број учесника митинга дошао је из других градова Црне Горе, а како наводе медији, добијали су плаћено гориво и сендвиче.

podgorica miting 2

Бакље уз химну

Осамдесет посто присутних је носила заставе Црне Горе и црвене мајице. На некима је писало „Никад више 1918“. На крају скупа емитована је химна када је већина учесника скупа упалила бакље.

И даље се званично не зна ко је организовао нити ко „преузима одговорност“ за тај догађај.

На скуп позивају, како се представљају „Црногорске патриотске организације“, али ниједна конкретна организација, нити партија, није наведена као организатор скупа.

Такође, полиција није саопштила да ли је скуп одобрен и ко га је пријавио.

Додајмо и да, иако званично ДПС није организатор скупа, за ову прилику укинуто је плаћање путарине кроз тунел Созина, која иначе кошта пет евра.

У Подгорици се може чути да је градска власт поставила бину за вечерашњи скуп.

Иначе, последњих дана, а посебно од скупа на Цетињу у четвртак, могло се прочитати да је на запослене у државним службама вршен притисак да дођу на митинг у Подгорицу.

Иначе, у Црној Гори је на снази забрана окупљања више од 100 људи на отвореном.

Коалиција „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића огласила је јуче да тај скуп носи велике здравствене и безбедносне ризике.

Телевизији „Вијести“ је током дана достављен снимак који је направљен јутрос у Никшићу, а на којем се види како непозната особа у аутомобилу са црногорском државном заставом пуца из непознатог оружја у ваздух.

Извор:
СПУТЊИК