„Она спава…“ О њој је Чола певао, Југославија је плакала

Данас се навршава 46 година од када је сахрањена Милица Костић, ученица медицинске школе која је скочила у смрт како би се одбранила од насилника и сачувала достојанство.

FOTO: Printscreen/YouTube/Manastir Studenica
Осамнаестогодишња девојка Милица Костић, ученица медицинске школе у Крушевцу, пре скоро пола века наивно је пошла за групом младића који су је замолили да им помогне. Рекавши јој да им је потребна помоћ код строгих родитеља девојке једног од њих, Милица је одлучила да покуша, али је убрзо схватила да се ради о унапред смишљеном плану. При уласку у стан Милици је постало јасно да момци имају другачију намеру.

Њих петорица су почели да је убеђују да скине одећу са себе и да не пружа отпор док је сексуално напаствују. Рачунајући на то да ће Милица да поклекне из страха, они су покушавали да је убеде да јој је „боље“ да сама пристане на силовање, него да то проживи уз додатну употрену физичке силе.
Један од момака који су се спремали да почине стравичан злочин почео је да се колеба у овој намери након што је Милица, кроз сузе, рекла да је невина. Он је напустио собу у којој се налазила преплашена девојка, а убрзо су остали момци изашли за њим како би га убедили да не одустаје. Искористивши моменат када су сви изашли из просторије, Милица је скочила са 11. спрата солитера, изабравши сигурну смрт уместо понижења.

Иако нико није прогнозирао да ће преживети пад, Милица је поживела још два дана и за то време истражним органима успела да исприча ко су починиоци и шта се тачно десило тог кобног дана. У Крушевцу су организовани протести против насилника који су убрзо ухапшени, али није са сигурношћи познато колике казне су добили, нити колико су времена провели у затвору. Случај Милице Костић је тада покренуо дебату о стању права жена у Југославији и изазвао гнев и тугу код становника.

Смрт Милице Костић инспирисала је песника Велизара Шофранца да напише текст песме „Она спава“, а музику је убрзо компоновао Корнелије Ковач. Публици је представљена када је Здравко Чолић отпевао и с њом победио на Хит паради у новембру 1974. године.

 

Извор: Директно