Црна Гора: Учесници скупа „Само за Црну Гору, ни за једну партију“ окупили се испред манастира на Цетињу; Кривокапић: Недвосмислена провокаторска порука организатора и угрожавање имовине Цетињског манастира

Испред Цетињског манастира окупили су се учесници скупа који је назван патриотски.

Неколико полицијских аутомобила паркирано је код Цетињског манастира.

Они су рекли да су се са полицијом договорили да не буду на платоу испред манастира.

Скуп, како је раније, наведено организује “група грађана са кружног тока из јануара”.

Учесници скупа носе црногорске заставе. Неколико полицијских аутомобила паркирано је код Цетињског манастира.

Представник Савета за грађанску контролу рада полиције Бранислав Радуловић прати поступање полиције на протесту, односно да ли ће она заштитити имовину и лица.

Радуловић је, како је потврђено “Вијестима”, у контакту са Управом полиције и Митрополијом црнгорско приморском.

Нове тензије у Црној Гори: Ризичан скуп вечерас на Цетињу

После тензија које је подигао раније најављени скуп „патриотских организација“ ДПС-а за недељу 6. септембра у Подгорици, данас су све очи уперене у Цетиње, где се испред манастира у 17 сати, очекује окупљање, на које позивају присталице ДПС-а на друштвеним мрежама.

Најаве и позиви за овај скуп у 17 сати, изазвале су оштре реакције опозиционих коалиција, али и цетињског манастира.

Наиме, на Цетињу је за данас најављен скуп под паролом „Само за Црну Гору, ни за једну партију“, а позиви су на друштвеним мрежама.

“Скуп свих којима је на срцу Црна Гора, мултиетничка, европска, сигуран дом за све који у њој живе, заказан је за 17 сати испред Цетињског манастира. Све је пролазно, само љубав према Црној Гори је вечна и нема цену“, поручују организатори.

Из Цетињског манастира поручују да националистичке структуре које су за данас најавиле скуп у Цетињу никада до сада то нису радиле.

Здравко Кривокапић: Одабир места данашњег окупљања шаље недвосмислену провокаторску поруку организатора

“Углавном су организовали окупљања испред Дворца краља Николе”, саопштио је данас Здравко Кривокапић, лидер коалиције “За будућност Црне Горе”.

“Одабир места данашњег окупљања шаље недвосмислену провокаторску поруку организатора, а носи и реалан ризик угрожавања имовине Цетињског манастира и безбедности свештенства, као и распламсавања међунационалних напетости”, истакао је Кривокапић.

Он је додао да захтевају од Управе полиције да спречи потенцијално нарушавање јавног реда и мира и да обезбеди комплетну заштиту Цетињског манастира и свештенства.

“Такође, позивамо Управу полиције да, као што је радила и раније, на основу ‘оперативних сазнања’ спречи високоризично окупљање и то баш испред Цетињског манастира. Сем безбедносних разлога, полиција ваљда има још увек у виду и епидемиолошке разлоге као својевремено у случају блокаде тунела Будош. Позивамо грађанство да не подлеже провокацијама са било чије стране”, рекао је Кривокапић.

Митрополија црногорско-приморска: Полиција ћути о најављеном скупу пред Цетињским манастиром

Такође, митрополија црногорско-приморска (МЦП) саопштила је данас да је о најављеном окупљању испред Цетињског манастира обавестила Одељење безбедности Цетиње, директора Управе полиције (УП) Црне Горе Веселина Вељовића и Министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића од којих су тражили да окупљање прође мирно и да предузму све неопходне активности, међутим одговор нису добили.

“Због великог интересовања и узнемирености верника и других грађана, обавештавамо јавност да смо о данашњем најављеном окупљању пред Цетињским манастиром, још током јучерашњег радног дана, обавестили ОБ Цетиње, директора Управе полиције Црне Горе Веселина Вељовића и Министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића. Са нашим дописом Полицији и МУП-у, упознати су и Градоначелник Престонице, као и Делегација Европске уније и амбасаде Сједињених америчких држава и Уједињеног краљевства у Црној Гори. У свом обраћању смо надлежним органима упутили захтјев да данашњи дан прође мирно и да предузму све неопходне активности ради спречавања било каквог нарушавања јавног реда и мира”, саопштено је из МЦП.

Наводе да до 13 часова данас нису добили никакву информацију из УП о поступању по њиховом захтеву, нити да ли су предузете било какве активности у погледу очувања јавног реда и мира и безбедности грађана и црквене имовине.

“То је очигледно одступање од досадашње праксе, која је, у сличним ситуацијама, подразумевала комуникацију Полиције са Митрополијом. Јавности се обраћамо у неспокојству да ли ће данашње поподне протећи у миру и поретку. Цетињски манастир, као што сви Цетињани добро знају, отворен је за свакога без разлике у националној, идеолошко-политичкој или било каквој другој припадности. Не постоји никакав разлог да се неко окупља пред њим против било кога, а особито не да се Црна Гора брани од овог манастира или некога у њему. Сви житељи манастира, на челу са митрополитом, су доброжелатељи Црне Горе”, закључују из МЦП.

За данас је заказан скуп на Цетињу, чији организатори нису познати, а најављују га као патриоте.

Извор: НСПМ