Подршка одбрани светиња и из Републике Српске: Ауто-литија кренула из Требиња

tvrdos

Више стотина возила кренуло је данас из Требиња у Световасилијевску ауто-литију до Спомен-капеле у Клобуку, као вид подршке одбрани православних светиња у Црној Гори, а колони возила придружио се и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Возачи су носили српске тробојке, као и транспаренте на којима је писало „Не дамо светиње“, а чуле су се и родољубиве песме, преноси РТРС.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је поруку јединства, истакавши да нису за нереде и за мешање у односе других држава, али да мора да се зна да постоји слога и заједништво.

„Није случајно да идемо на Клобук. То је место где смо се заједно борили у одређеном тренутку када је требало. Слога је најбитнија, не смијемо да дозволимо било која власт да је у питању да се меша у односе Српске православне цркве. Порука је јасна : Не дамо светиње“, поручио је градоначелник Ћурић.

На Клобуку, спомен капеле је изграђена у помен на 162 борца црногорско херцеговачких батаљона погинулих 1915. године у борбама са аустроугарским јединицама.

Александар Сарић из иницијативног одбора рекао је новинарима да је уз благослов Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког Димитрија народ Херцеговине организовао ауто-литију као подршку да се пошаље јасна порука мира, љубави и братске слоге.

Међу бројним учесницима данашње литије је и Сњежана Нинковић која је истакла је да данашњи скуп много значи, те да подржавају браћу у Црној Гори.

„Увек ћемо подржавати браћу у Црној Гори. Не дамо светиње“, рекла је Нинковићева новинарима.

У фебруарској Световасилијевској литији учествовало је више од 10.000 људи, који су пешке прешли пут од Мркоњића, родног села Светог Василија, до Требиња.

Извор:
СПУТЊИК