АБОРТУС НА ДАЉИНУ – ДИРЕКТНА ПРЕТЊА ЗДРАВЉУ И ЖИВОТИМА ЖЕНА

АБОРТУС НА ДАЉИНУ – ДИРЕКТНА ПРЕТЊА ЗДРАВЉУ И ЖИВОТИМА ЖЕНА

У Великој Британији две жене су умрле након што су узеле абортивну пилулу РУ-486 да би изазвале намерни побачај. Једна је добила сепсу и преминула је по пријему у ургентни центар, а друга је пронађена мртва код куће дан након што је узела пилуле којима се обавља медикаментозни абортус (абортус лековима или хемијски абортус).

До овога је дошло зато што је британска влада крајем марта дозволила да се у време пандемије вируса корона женама омогући да наруче абортивну пилулу на кућну адресу и да потом абортирају бебу код куће, по принципу „уради сам“.

Премда је и код нас абортивна пилула поздрављена као „лакши“ начин за прекид трудноће, јер не  подразумева хируршку интервенцију (осим ако се деси да ипак не изађе све из материце, у ком случају жена ипак мора ићи на ревизију), само они којима нимало није стало до здравља и живота жена могу да легализују слање абортивне пилуле поштом и да препусте жене овом руском рулету.

Примера ради, ако је реч о ванматеричној трудноћи, абортивна пилула не може уклонити ембрион који се развија ван материце, тако да ће жена, након што узме пилулу и прокрвари, и даље бити трудна, али неће знати да је и даље у опасности јер ванматерична трудноћа представља директну претњу по њен живот.

Али ни то није све. Абортивна пилула се може узети само до одређене недеље трудноће, па је тако и овај „уради сам“ абортус у Великој Британији дозвољен до 10. недеље. Након тога се абортус мора радити хируршки. Ако се женама пилула испоручује поштом, без претходног лекарског прегледа, то значи да клиника која шаље пилулу не може да зна засигурно која недеља трудноће је у питању, чиме се опет директно угрожава здравље и живот жене.

Ако сте помислили да то клинике не раде, јер управо су оне представници свих оних који тврде да абортус треба да буде „безбедан, легалан и редак“, поред бројних примера у САД[1] где се и пре пандемије дешавало да се абортивна пилула примени у одмаклој трудноћи, из Велике Британије нам стижу примери и за такве случајеве: у току је чак 13 истрага о злоупотреби абортивне пилуле. Једна од њих тиче се случаја где је трудница абортирала бебу помоћу пилуле која јој је достављена поштом иако је посреди била трудноћа 22 недеље преко законског рока за абортивну пилулу по принципу „уради сам“. Осим тога, ургентни центри су пријавили да им се јављају жене с компликацијама услед ванматеричне трудноће, крварењем које не могу да зауставе, као и с превременим порођајима у 30. недељи – све то због узимања абортивне пилуле код куће.

Ови догађаји обзнањени су крајем јула на саслушању у Апелационом суду Велике Британије, где је Центар хришћанских правника тражио да влада повуче одлуку о легализацији абортуса у кућним условима. Нажалост, суд је то одбио. Тренутно истрагу о овим догађајима води Краљевски колеџ акушера и гинеколога – иако је управо то тело и лобирало за увођење абортуса у кућним условима.

Како заправо изгледа абортус у кућним условима могли сте да видите у филму „Непланирано”, који је јесенас премијерно приказан у Београду, а ко није био, ускоро ће моћи да наручи ДВД са филмом преко портала iFamNews-а.


photo: Unplanned movie, printscreen

За време пандемије, са свих страна нам говоре које се све мере морају предузети да би се спасли животи, а они који одлучују о ограничењу кретања, дружења, окупљања и одлазака у цркву, апелују на нас да се добровољно уздржимо од многих активности, укључујући и посао којим издржавамо породицу – све под паролом да ће се то свеколико одрицање исплатити ако тиме спасемо макар и један живот.

Данас носимо маску како бисмо спасли макар и један живот. Сутра ће тражити од нас да се вакцинишемо како бисмо спасли макар још један живот. У међувремену, либерални лоби покушава да абортус подведе под основну здравствену заштиту у условима пандемије.

Дакле, спасавамо животе само оних које сматрамо вредним, а истовремено дајемо све од себе да у овим ванредним околностима женама олакшамо приступ „абортивним услугама“ како би оне елиминисале животе своје деце, и притом угрозиле и свој живот.

Или је људски живот вредан сам по себи, и заслужује заштиту од зачећа до природне смрти, или није. Ако није, онда треба прописати критеријуме за вредновање људског живота. То могу бити знање, способности, допринос друштву, науци, или пак богатство, моћ, политички утицај или – количина оружја коју неко поседује.

За нас хришћане нема дилеме. Вредност сваког људског живота је неупитна, јер је свако од нас – икона Божја.

„Господе, Ти си познао све, и последње и прво;

Ти си ме саздао и ставио си на мене руку Твоју.“ (Пс. 138:5)


[1]Америчка Агенција за храну и лекове објавила је да су од 2000. године закључно са 31.12.2018. регистрована 24 смртна случаја након употребе абортивне пилуле, 97 ванматеричних трудноћа (укључујући и две које су се завршиле смрћу труднице), као и неколико случајева сепсе, при чему је такође било и смртних случајева. У документу се наводи скоро 4,200 случајева компликација које подразумевају смрт труднице, хоспитализацију (1.042 жене) и друге компликације (599 трансфузија, 412 инфекција, од чега 69 озбиљних).

Извор: ИФН