Белорусија: Сукоби демонстраната и полиције у градовима широм земље, полиција употребила гумене метке и шок бомбе; Минск: Грађани остављали цвеће на месту где је синоћ погинуо младић уз поруку „Ти си наш херој“

Трећу ноћ заредом у Белорусији се организују протести против председника Александра Лукашенка, а најбурније је било у Минску, где је полиција користила гумене метке да би растерала демонстранте.

У Минску су у току сукоби демонстраната и полиције, док је у Гродна претучен новинар, јављају дописници Спутњика.

Очевици наводе да полиција у Минску користи гумене метке и шок-бомбе за растеривање демонстраната. Полиција упада у улазе зграда, тражећи демонстранте. У току су хапшења.

Полиција је и данас употребила сузавац, светлеће гранате, шок бомбе и гумене метке како би растерала демонстранте. Најнапетије је било у Минску, а како би спречила окупљања у вец́им групама полиција је користила специјалну технику, као и аутобусе за превоз затвореника.

Полиција немилосрдна и према новинарима

Белоруска полиција није поштедела ни новинаре. Фоторепортеру АП сломили су камеру, док су осталима узели меморијске картице. Неки од новинара су и приведени.

Поред Минска, новинари су хапшени и у Гродну. Тамо је саобрац́ај био обустављен, до је велики број полицајаца патролирао градом.

Подсетимо, током протеста у Белорусији који већ данима трају, нестало је неколико новинара, а више њих је ухапшено. Четворица новинара за којима се трагало сатима, пуштена су раније данас из притвора.

Суровост белоруске полиције

Претходне две вечери могли смо видети како полиција користи бруталну силу против демонстраната. Нажалост, полиција је наставила и данас са немилосрдним нападима на демонстранте, али и на случајне пролазнике.

Полиција упада у улазе зграда, тражећи демонстранте и у току су хапшења. Неколико особа у црним униформама, без идентификационих знака, пришло је седморици новинара. Фоторепортеру Асошијетед преса су разбили камеру, док су осталима узели картице са фотографијама, преноси Спутњик.

Настављају се сукоби демонстраната и полиције у Минску и другим градовима Белорусије који су се данас поново окупили како би изразили незадовољство резултатима председничких избора, на којима је Лукашенско остварио убедљиву победу.

Грађани Белорусије настављају са протестима на улицама главног града и другим градовима земље.

“Послушајте своју савест”

Ухапшен је и претучен један петнаестогодишњак у близини метро станице у Минску.

Девојка која је ухватила тренутак хапшења поручила је полицајцима да “бар једном послушају своју савест”.

На снимку из Бреста се види како демонстранти нападају полицију, док им она одговара пендрецима. Тренутно се не примењује сузавац.

У Минску је све напетије, демонстранти се сукобљавају са полицијом која покушава да их потисне из центра града.

“Ти си наш херој”

Демонстранти остављају цвеће на метро станици “Пушкинска” где је погинуо један младић током синоћних демонстрација у Минску.

Они позивају полицајце да им се придруже. На порукама које остављају пише “Ти си наш херој”.

Специјалне јединице ОМОН на метро станици “Пушкинска”

У центар белоруске престонице је већ стигла специјална техника, укључујући водене топове и аутобусе за превоз затвореника.

Хапшења демонстраната и током трећег дана протеста у Минску

Полиција патролира градом и зауставља сумњива лица. Аутомобили свирају, изражавајући на такав начин незадовољство акцијама полиције. Неколико метро станица је затворено.

У центру града се окупља све већи број људи. Припадници полиције покушавају да спрече окупљања у већим групама.

Подсетимо, немири у земљи су почели, практично одмах након објављивања првих резултата председничких избора на којима је опет победио Александар Лукашенко са 80,08% гласова.

У многим белоруским градовима су почели непријављени масовни протести.

Демонстранти су у центру Минска поставили барикаде од контејнера за смеће. Полиција је против њих користила сузавац, водене топове и светлеће гранате и потиснула их из центра града.

Извор:
НСПМ