Велимир Гајић: Случајно ископано, намерно украдено

rimski-spomenik

Недавно је окупациони намесник изјавио да „немамо право да користимо Видовдан (читај: Косовско наслеђе) како бисмо обмањивали будућа поколења“. Да ли се то односи и на Винчанску културу?

У петак 17. јула, на депонији Винча, пронађен је римски споменик стар 19 векова, а већ од суботе поподне му се губи траг. После неколико дана је пронађен.

С тим у вези:

  • Откуд депонија смећа баш у близини Археолошког налазишта Винча, и како несметано постоји више од 40 година? Зар нема другог места покрај Београда? И не само што се депонија не измешта, већ се гради ново постројење за производњу енергије из отпада и нова депонија!
  • Седамнаест септичких јама на 15 хектара локалитета заштићеног као културно добро. Изговор су власнички односи, али ако су се исти ти односи за тзв. Београд на води могли решити по експресном поступку, како то да се за неупоредиво важније питање ни не почињу решавати?
  • Одавно трају покушаји да се Винчанска култура прогласи „подунавском“ да би тиме присвојили аутохтоност Срба. Њихов предводник је немачки лингвиста Харман, из исте оне земље спрам које овдашњи окупациони намесник, Александар Вучић, исказује снисходљивост откад је доведен на власт пре осам година, отворено нам саопштавајући налог о промени свести.

Према првим проценама, споменик је јединствен у свету (Фото: Народни музеј)

Недавно је поменути окупациони намесник изјавио да „немамо право да користимо Видовдан (читај: Косовско наслеђе, нап. В. Г.) како бисмо обмањивали будућа поколења“.

Да ли се то односи и на Винчанску културу?

Издаја, да не кажем Велеиздаја, може ли бити случајна?!

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ