Министарство спољних послова Русије уложило протест страним дипломатама који учествују у LGBT пропаганди

Министарство спољних послова Русије уложило протест страним дипломатама који учествују у LGBT пропаганди

Министарство спољних послова РФ послало је протестну ноту амбасадама САД, Велике Британије и Канаде указујући да се мешају у унутрашња питања Русије и тиме крше руске законе. Разлог је био истицање заставе са  6 дугиних боја, тзв. симбола ЛГБТ покрета на амбасадама САД и Велике Британије из због изјаве канадског амбасадора, дате током референдума за промену Устава РФ, у којој је рекао да уколико амандмани прођу, закони ће имати јачи национални оквир.

Као што је iFamNews већ извештавао, првог дана Референдума, америчка амбасада у Москви, окачила је заставу дугиних боја са зграде амбасаде. Два дана касније,слична ѕастава се појавила на згради Британске амбасаде; а истог дана су амбасаде Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда дале заједничку изјаву којом апелују да Русија испуни своју  „дату обавезу„да заштити „права …представника ЛГБТ заједнице”.

Многи Руси су овакву реакцију разумели као акт мешања пет сила у унутрашње послове Русије и додатни притисак на руске грађане да гласају против Уставних амандмана. Штавише, у видео поруци коју је снимила канадска амбасадорка за руску ЛГБТ мрeжу , отворено се наводи да Канада покушава да измени руско друштво промовишући „вредности дугиних боја“и да планира да настави са активностима у том правцу и у будуће.

У то време, реакција руског Министарства спољних послова на ово, у великој мери, кршење Бечке конвенције (којом се дипломате обавезују да поштују законе земље домаћина и брани им да се мешају у унутрашње послове земље домаћина) није ишла даље од објаве шаљивог коментара на Фејсбуку.

Руска јавност, са друге стране, схватила је ову изјаву далеко озбиљније. Истог дана је неколико невладиних организација послало отворено писмо амбасадорима у којем се од њих захтева да одустану од лажи и поштују истинскаљудска права. До овог датума 32.000 руских грађана је потписало петицију у знак подршке писмима на платформи за петиције CitizenGO-аВише од 20.000 грађана је потписало још једну петицију којој се захтева да законодавци и Министарство иностраних послова РФ заштите вредности Русије, чврсто осуђујући са друге стране провокације амбасаде САД-а.

У исто време, крајем јуна, у јеку реаговања на понашање страних дипломата од стране друштва и руских медија, заменик  председавајућег Руске Думе, Пјотр Толстој, је послао званично писмо председавајућем комисије Руске Думе за истраживање иностраног мешања у унутрашња питања Руске Федерације, Василију Пискареву са молбом да испита догађања и да свој суд о њима.

Пискарев је одговорио, а поступајући по жалби парламентарној комисији коју предводи, Министарство споњних послова је послало протестне ноте амбасадама САД, Велике Британије и Канаде „у којима је истакнуто да су њихове акције нарушиле постулате Бечке конвенције по питању дипломатских односа као и законе Руске Федерације.”

Можемо закључити да су  на иницијативу народа политичари коначно реаговали и натерали Министарство иностраних послова да реагује. У исто време је веома охрабрујуће да, по свој прилици, руско друштво одлучно подржава породицу и разумевање брака као заједнице мужа и жене.

Дакле, изгледа да је интервенција дипломата из САД, Велике Британије и других земаља постигла сасавим супротан циљ у односу на онај којем је тежила.

Ипак, надам се да ће у будуће Министарство иностраних послова Русије одлучније стати у одбрану људских права као што су право на природну породицу, дечије право да има оца и мајку, право родитеља да васпитавају децу у складу са својим личним и верским убеђењима,право на слободу говора, слободу савести и многа друга, која су повређена у могим земљама под ударом „LGBT идеологије” – као и да ће престати да на дрске покушаје наметања ове нечовечне и противзаконите идеологије грађанима Русије одговарати једино са подсмехом.

Извор: ИФН