„Бринемо ли и о пацијентима који немају корону?“

 

korona-deposit

„Као лекар који пружа медицинску помоћ свим категоријама пацијената, сматрам да су многи пацијенти који болују од других болести због КОВИД-19 инфекције стављени у други план и да је зато и њихово здравље угрожено“, каже доктор у Хитној помоћи Панчево Мирослав Тепшић.

Због сличних речи цену је платила угледна професорка из Ниша. Др Татјана Пејчић, пулмолог, средином јуна упутила је допис председнику Александру Вучићу да нишка Клиника за плућне болести више не жели да има статус ковид болнице, јер то може довести до „гашења њене основне делатности“. Убрзо је смењена са места директорке Клинике за плућне болести, и то јер је указала на могуће последице за тешко оболеле пацијенте.

На сличан начин огласио се њен колега Мирослав Тепшић, забринут је за све пацијенте, а његов став преносимо у целости.
– Могу да кажем неколико речи како ја гледам на ствари, јер немогуће је да толико колега има јединствен став. Не желим, такође, да ово звучи као политички памфлет јер немам политичке амбиције. Као лекар који пружа медицинску помоћ свим категоријама пацијената, сматрам да су многи пацијенти који болују од других болести због КОВИД-19 инфекције стављени у други план и да је зато и њихово здравље угрожено – каже доктор за 013 Инфо.

„Требало би, такође, размислити колико ригорозне мере затварања и изолације људи, као и непрекидно бомбардовање негативним информацијама о епидемији, доприноси погоршању њиховог психичког стања, депресији и паду имунитета, па самим тим и подложности разним болестима.

Те мере свакако не би требало да доноси политика, већ струка. Лично мислим да ово инсистирање да сви носе маске може да се превазиђе стварањем једне здравствене културе где би овај вид заштите примењивале особе које имају повишену температуру и кашаљ, и на тај начин би упозориле здраве особе у околини на опрез. Ове навике постоје код народа Далеког истока и сасвим добро функционишу.

Такође сам уверен да све мере које ће се тицати вакцинације и других процедура треба да се заснивају на принципу добровољности и права на избор, јер ће само тако бити прихваћене од целокупног друштва и здравствених радника.

Лично бих волео да радим у средини у којој ће се при запошљавању искључиво гледати на нечији труд, залагање, професионалне способности и људске особине, а никако на политичку подобност јер то генерално деградира ниво здравствене заштите становништва, а младе људе с интегритетом и ставом елиминише из здравства и друштвеног живота ове земље.

Такође, мислим да би они који руководе здравственим установама много више требало да уважавају мишљења запослених, њихове иницијативе сугестије и добре предлоге, што, такође. доприноси подизању квалитета здравствене заштите. То наравно подразумева да и руководиоци имају већу аутономију у раду.

Надам се да ће и ова иницијатива лекара који су храбро дали свој потпис за промене, допринети другачијим односима у здравству, а све у интересу пацијената и подизања квалитета здравствене заштите“, поручио је др Тепшић, који је једно време био је и начелник Хитне службе Дома здравља.

Извор:
ДИРЕКТНО