Годишњица масакра Слободана Стојановића из Зворника од стране тзв „Армије БиХ“

Слободан Стојановић (12) је дечак који је свирепо убијен крајем јула 1992. године у околини Зворника, од припаднице тзв „Армије БиХ“ Елфете Весели.

Слободанова породица је на почетком јула 1992. године избегла  у село Дрињача, пошто је њихово село потпало под муслиманску контролу. Слободан је туговао за својм љубимцем, псом Луксом, који је остао у породичној кући. Стога се касно увече 27. јула 1992. године искрао из собе у којој је спавао и кренуо ка својој кући, да доведе пса. Међутим, ухваћен је од стране муслиманске војске, која га није поштедела као дете, већ га је мучила, а потом убила из ватреног оружја.

Његов отац Илија је пронашао његов леш тек годину дана послије. Тачније, 16. јуна 1993. године у једном каменолому код Зворника, генерал ВРС Ратко Младић му показује беживотно тијело његова дјетета заједно са још пет припадника Војске Републике Србске.

Злочинац Елфета Весели, дуго година није била доступна правосудним органима Босне и Херцеговине, она се слободно кретала по Швајцарској, где се наводно поново удала.

Ухапшена је 2017. године и спроведена у Босну и Херцеговину, где је 8. маја 2019. осуђена на само десет година затвора за убиство Стојановића.

Извор: Злочини над Србима