„Понашате се као културни колонизатори и идеолошки агресори”

„Понашате се као културни колонизатори и идеолошки агресори”

Дана 25. јуна, америчка амбасада у Москви истакла је „дугину” заставу на свом здању у знак подршке „ЛГБТ правима”.Поред тога, амбасада је на својој страници на Фејсбуку поставила и више објава везаних за ЛГБТ особе. Једна од тих објава посвећена је годишњици Стоунволске побуне – низа напада и насиља које су извршили припадници „сексуалних мањина” као одговор на хапшење групе трансвестита у Њујорку 1969. године.

У још једној објави изјавили су следеће: „Данас обележавамо пету годишњицу историјске одлуке Врховног суда САД којом је легализован истополни брак. Та одлука омогућила је да све одрасле особе у Сједињеним Државама, без обзира на сексуалну оријентацију, пронађу срећу и испуњеност у вези која је законски препозната.” Затим је амбасада похвалила образложење те одлуке Врховног суда, које је написао судија Ентони Кенеди.

Једина реакција на највишем нивоу руских власти коју је тај поступак амбасаде изазвао  била је шала Министарства спољних послова Русије, које је америчким колегама одговорило тако што је на својој страници на Фејсбуку поставило музичку нумеру бара Плава остригаиз филма Полицијска академија.

Руска јавност реаговала је с много више негодовања. У близини зидова амбасаде руски православни активисти организовали су протест. Демонстранти су носили плакате с натписом „Американци! Која је ваша застава?”

Међутим, покушаји страних дипломата да промовишу „дугине вредности” у Русији није се задржало на томе. Два дана касније, 27. јуна, британска амбасада такође је истакла заставу дугиних боја.

Тог дана, објављено је заједничко саопштење о Месецу прајда 2020. које су потписали шефови амбасада држава чланица алијансе обавештајних служби Five Eyes (САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд). У том саопштењу, оне су позвале Русију да испуни „своју обавезу” да ће штитити „права свих грађана, укључујући и лезбејску, геј, бисексуалну, трансродну и интерсексуалну (ЛГБТИ) заједницу”. Као и увек у таквим случајевима, интереси „сексуалних мањина” обухваћени су општим речником о универзалности људских права.

Многи су тај чин страних дипломата доживели као својеврсно политичко подстрекивање – уосталом, управо се тих дана у Русији одржавао национални референдум о увођењу неколико измена Устава. Међу њима су и амандмани о заштити традиционалних породичних вредности и брака као заједнице мушкарца и жене, као и о правном приоритету Устава над одлукама међународних тела. Ове измене разљутиле су активисте ЛГБТ покрета, а реакције страних амбасадора многи су доживели као израз срдачне подршке „дугином лобију” и знак протеста против измена руског Устава – другим речима, као директно мешање у унутрашња питања државе домаћина.

Руско Министарство спољних послова је овог пута такође оћутало – али не и представници руске јавности. Бројне НВО, укључујући и „За породична права”, ОУЗС и CitizenGO Russia, издале су јавно саопштење као одговор дипломатама из земаља Five Eyes.

Оне су у саопштењу подсетиле да закон о међународним људским правима налаже заштиту брака између мушкарца и жене, затим природне породице, као и људског живота од тренутка зачећа па до природне смрти. Што се тиче „дугиних вредности” и сумњивих концепата попут „сексуалне оријентације” и „родног идентитета”, које промовишу дипломате САД-а, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда, међународне правне норме о људским правима их и не помињу јер се људи широм света никада нису једногласно сложили о њима.

На то писмо западне амбасаде још нису одговориле. Но, неки високо рангирани руски политичари већ реагују на то што се десило. Заменик председавајућег Државне думе Руске Федерације (доњег дома руске Народне скупштине) г. Пјотр Толстој упутио је званично писмо скупштинском одбору за испитивање страног утицаја на унутрашња питања Русије у вези с поступцима западних дипломата. Такође је позвао колеге из Народне скупштине, канцеларију државног тужиоца и Министарство спољних послова Русије да реагују на то што се десило.

У целини преносимо отворено саопштење руских НВО, које је на руској страници организације CitizenGO до сада потписало скоро 25.000 грађана.

ПРЕСТАНИТЕ ДА ЛАЖЕТЕ И ПОШТУЈТЕ ИСТИНСКА ЉУДСКА ПРАВА

ОДГОВОР РУСКЕ ЈАВНОСТИ
ДИПЛОМАТАМА ЗЕМАЉА FIVE EYES

Амбасадори и привремени шефови дипломатских мисија држава чланица алијансе обавештајних служби Five Eyes(Аустралија, Велика Британија, Канада, Нови Зеланд и САД) објавили су саопштење у ком захтевају да се Русија придржава „својих обавеза” да штити „права… представника ЛГБТИ заједнице”.

У том саопштењу дипломате држава FiveEyes показали су отворено непоштовање не само достојанства, вредности и уверења већине грађана Русије већ и истинских људских права и међународних правних норми.

Нажалост, то нас не изненађује будући да ваше земље, које имају довољно смелости да критикују Русију, и саме непрекидно крше та права и норме.

Ви кршите људска права и опште признате међународне норме тиме што легализујете хомосексуални „брак” и дозвољавате геј паровима да усвајају децу. Према Универзалној декларацији о људским правима, управо се кроз брак мушкарца и жене ствара породица као природна и основна заједница друштва.

Потпуно је нечувено да се људи путем закона приморавају да под „породицом” и „браком” сматрају нешто што није и не може бити породица и брак, чиме се присиљавају да се понашају супротно својој савести и моралним уверењима. Неприхватљиво је да се крши право деце да имају оца и мајку, праву породицу, тако што се деца додељују истополним паровима да с њима одрастају.

Ви кршите основна права родитеља тако што у основне школе и вртиће уводите програме сексуалног образовања против воље родитеља, и малу децу индоктринишете радикалним идејама које им убијају невиност.

Ви кршите људска права и међународне норме тако што кривично гоните особе због онога што ви, из непознатих разлога, називате „говором мржње”: због искреног и отвореног испољавања уверења, критиковања агресивне ЛГБТ политике и тоталитарне родне идеологије. У вашим земљама, људи могу отићи у затвор због паљења „дугине” заставе или због изражавања традиционалног хришћанског става према хомосексуалности, или бити новчано кажњени због тога што одбијају да пруже услуге приликом истополног „венчања”. Зар то није кршење права на слободу говора и уверења?

Ви кршите право људи на живот тако што прибегавате еутаназији и убијате озбиљно болесне и старије особе, уместо да им пружите негу.

Ви кршите међународне норме тако што читавом свету намећете неистините концепте на чију употребу друге државе нису пристале, попут концепата „сексуалне оријентације” и „родног идентитета”. Примењујући притисак, покушавате да натерате друге државе да напусте своју традицију и законе, и да уместо тога дозволе абортус и истополне „бракове”, иако ни једно ни друго не представљају људско право. Ви уништавате истинска људска права тако што их замењујете својим измишљотинама, а онда присиљавате друге државе да се сложе с вама, вршећи на њих дипломатски и економски притисак, па чак их и отворено подмићујући.

Укратко, кријући се иза финог језика „људских права”, ви се у ствари понашате као културни колонизатори и идеолошки агресори.

У Русији, Устав штити људе од праве дискриминације – на основу пола, расе, националне припадности, језика, порекла, итд. Али Русија нема никакве „обавезе” да на посебан начин третира људе због њиховог сексуалног понашања или измишљених представа које те особе имају о себи.

Престаните да држите слово Русији и другим земљама, и да их терате да подржавају начин живота који већина традиционалних култура и религија на свету сматра дубоко неморалним.

Уместо тога, постарајте се да се и у вашим државама поштују истинска људска права – да заштитите брак између мушкарца и жене, природну породицу, права детета да има оца и мајку, да заштитите људски живот, слободу говора и веровања за свакога, укључујући и хришћане и представнике других традиционалних религија, који се противе „ЛГБТ” лобију и родној идеологији.

Извор: ИФН