Албанско промовисање тероризма у Хагу

Седиште Специјалног суда у Хагу

Пише: Зоран Влашковић

Америка је, председник Џорџ Буш, званично председничким указом и прокламацијом  бр. 452  и  Указом број 13219   26. јула  2001. године    “ОВК“ ставио на   “црну листу“   терористичких  организација  због пружања помоћи тероризму и терористичким организацијама.

Но, данас, 13. јула, у центру Хага  у Холандији,  када  је Специјално тужилаштво у Хагу за злочине почињене на Косову,  почело саслушање по оптужници против Хашима Тачија за злочине против човечности и ратне злочине, његови истомошњеници са  заставама и транспарентима  увелико су  промовисали тероризам  и  званично терористичку организацију ОВК.

Заставе терористичке ОВК су окачили на ограду Хашког суда а  а група  Албанца је промовисала  ову заставу и у својим редовима.

Промотери тероризма

Полиција  је само негодовала али не и привела  данас  највеће  у Европи промотере  тероризма, чланове ОВК.

Иначе, решење  за оптужницу против Тачија  и Кадри Весељија је донето 24. априла ове године, када је Специјализовано тужилаштво већима суда поднело на испитивање оптужницу у десет тачака којом се Хашим Тачи, актуелни председник тзв. Косова и Кадри Весељи, досадашњи  председникСкупштине Косова, као и друга лица, терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење.

У оптужници се наводи да Хашим Тачи, Кадри Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници – наводи се у саопштењу.

САД верују да је подношење предлога оптужнице за ратне злочине против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других лица, које је објавила канцеларија независног Специјализованог тужилаштва – корак напред ка правди и процесу помирења на Западном Балкану, наводи се у саопштењу портпарола Стејт департмента.

Хашим Тачи као терориста ОВК

Суд ће, како је званично најављено, „водити судске поступке о наводима који проистичу из Извјештаја Парламентарне скупштине Савјета Европe од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним дјелима“.

У том извјештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнио сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извјештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон. Пре одласка са те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

Главни представник НАТО –а на КиМ, комадант Кфора, италијански генерал Фабио Мини у књизи после одласка са Косова “Рат после рата jе упозорио да на Косову још делују злочинци, наводећи особу коју није желео да именује, а која је наручилац најмање 28 убистава страначких сарадника бишег лидера Ибрахима Ругове ДСК.

„То је особа, која као и многи други лидери Ослободилачке војске Косова, није никада објаснила шта се десило с хиљадама Рома, Срба и Албанаца оптужених за сарадњу с непријатељем, у годинама после рата“, закључио је Мини. Очигледно је да се ради о Хашиму Тачију.

Застава и званично терористичке ОВК на огради Хашког суда

Генерал  Фабио Мини, командант НАТО снага на Косову 2002. и 2003. године, сматра да је циљ изградње споменика ОВК ветеранима да се замагли њихова кривична одговорност и у рату и у миру. Генерал Мини сматра да улога породица и преживелих, који одају почаст својим мртвима, представља смишљен сценарио који, према његовим речима, треба да скрене пажњу јавности са терористичких и криминалних активности бивших бораца за слободу.

Он је рекао оно што многи страни војници и бирократе који живе на Косову  и Метохији мисле, али нису могле јавно да кажу.