„Брнабић, доктора наука сте оптужили да је хулиган!“

Mentus_631x940

Поштована госпођо Брнабић, обавештен сам да је др Владимир Ментус, научни сарадник Института друштвених наука, у ноћи између 11. и 12. јула ухапшен испред Народне скупштине, потом претучен од стране полиције, а да је 12. јула осуђен на казну затвора од 30 дана чије издржавање је почело истог дана. Из саопштења „Социолошког научног друштва Србије“, које је обавестило јавност о хапшењу др Владимира Ментуса, закључујем да је до њега дошло само због тога што се затекао на месту полицијске акције, а да у протестима није учествовао, није био насилан и није угрожавао деловање полиције.

Искрено, тешко ми је да поверујем да би др Владимир Ментус могао да буде и неваспитан, а камоли насилан. Надам се да је уверење које сам о младом колеги стекао на основу његовог рада и односа према колегама у Институту друштвених наука тачно и да ће се потврдити у одговарајућем поступку.

Молим Вас, да у у складу са својим овлашћењима, проверите због чега је др Владимир Ментус ухапшен и осуђен по хитном поступку а, посебно Вас молим да предузмете све како би се, уверен сам, учињени пропусти такође хитно исправили.

Најзад, последње што молим је да пред одговарајућим органима покренете поступак у којем би се у најкраћем року утврдило да ли је било још сличних случајева и да, уколико се утврди да случај др Владимира Ментуса није усамљен, предузмете све како би се пропусти исправили и последице отклониле.

Напомињем да забринутост за здравље др Владимира Ментуса и стање у којем се, по свој прилици, нашао без своје кривице деле колеге и колегинице у Институту друштвених наука.

Директор Института др Горан Башић

Извор:
ДИРЕКТНО