Медицинари из Новог Пазара: Јуче је умрло 11 људи, пацијенти леже на поду, немамо опрему, респиратори које нам је Вучић лично предао – били су само реклама

Званични подаци Министарства здравља у Србији говоре да је у претходна 24 сата од коронавируса умрло троје људи. По свему судећи, у ту статистику није ушла бројка из Новог Пазара, јер је, како су медицински радници из овог града казали за наш портал, само јуче од Ковида 19 умрло 11 особа: “Ми смо десетковани и више немамо снаге да се боримо. Јуче је умрло 11 људи”, ово је само једна од порука докторке из Новог Пазара.

Капацитети болнице су одавно пребукирани, пацијенти леже на ходницима, медицинско особље на ивици снаге преклиње за помоћ … а држава ћути. Док се у Новом Пазару набављају џакови за премунуле, респиратори не раде, а преко 100 људи се налази у критичном стању, држава не шаље никакву помоћ, а врхушка Кризног штаба на челу са др Даријом Кисић, се налази на Златибору на семинару посвећеном ЦОВИД 19. Градски штаб расписао је хитну набавку опреме, а на списку су 20 лимених сандука и 200 џакова за посмртне остатке. Упркос тврдњама лекара да је број смртних случајева драстично већи, те да им је само у једном дану преминуло 11 људи, ови подаци се не могу чути од Кризног штаба. Каква је реална ситуација у Новом Пазару говоре бројне поруке сестара и лекара Опште болнице у овом граду. Идентитет свих саговорника је познат редакцији, а њихове речи и поруке објављујемо у целости и уз личну сагласност.

“Траже да нас четири анестезиолога ради целу респираторну јединицу, практично без дана одмора. Нас четворо не може да држи рад 24 часа на 12 респиратора. То би било попуњено, а људи умиру. Јуче је умрло 11”, каже докрорка из пазарске болнице, напомињући да је у Нови Пазар као испомоћ влада послала свега два анестезиолога из Крагујевца.

“Полако смо почели и ми да падамо. Једно по једно се разбољева и од нас сестара. Немамо довољно кисеоника, по 100 људи врате кући са упалом плућа … Све нам је пуно, по двоје у кревету, укључујемо инфузију по ходнику …” , речи су једне од медицинских сестара.

“Пацијенти немају места и леже на поду, немамо опрему, чак и респиратори које нам је председник Вучић лично предао су само, како се чини била реклама, ни трага ни гласа од истих. Ми се сами сналазимо и донирамо да би купили медицинску опрему коју је требало држава да нам донира и што је најгоре, председник се не одазива, не помаже, говори како је све под контролом, док код нас људи на десетинама умиру сваког дана. Овај град који је увек свима помагао, сада је препуштен сам себи”, каже саговорница Нова.рс из пазарске болнице, чији је идентитет такође познат редакцији.

Према нашим информацијама, упркос томе што је председник Вучић 6. априла пазарској болници лично доставио 10 клиничких и три мобилна респиратора, користе се само последња три. Упркос томе што су респиратори стигли још у априлу, респираторни центар у пазарској болници, наводно, тек треба да се формира.

“Колеге ми се масовно обраћају, да не могу да постигну, да су ицрпљени и да је ситуација трагична. Засад имају још терапије, али питање је колико ће и то трајати. Несхватљиво је да општина објављује јавну набавку за џакове за посмртне остатке, а да се званично и даље тврди да је све под контролом”, каже др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута.

Оно што је додатни апсурд је што су званичници управо Панића окривили за то што Пазар не добија помоћ. Наиме, директору пазарске болнице др Меху Махмутовићу је, према сазнањима Нова.рс речено да не може да добије додатне анестезиологе на испомоћ “јер их је онај идиот Панић научио да их Закључак који је донет законски не обавезује” (Закључак Кризног штаба од 23. јуна којим је Ана Брнабић наложила свом медицинском особљу да су у обавези да прихвате премештај било где их роководилац пошаље, а уколико то одбију, следи им аутоматски отказ).

“Ја сам истакао да такав заључак не може да се доноси и спроведе уколико није проглашено ванредно стање. Све моје колеге стоје на располагању, нико од нас није одбио да иде било где, али су болнице свуда десетковане и нема довољно лекара. Ја сам се лично у више наврата нудио да идем на испомоћ где треба, а посебно у Нови Пазар, али су ми рекли да сам неподобан, зато што разговарам са медијима”, рекао је Панић.

Извор:
НСПМ