ДОК ЧУЈЕТЕ ДА ПУЦАМ, ОНИ НЕЋЕ ПРОЋИ: Преминуо Неџад Билаловић, херој који се лавовски борио на Кошарама

nedzad bilalovic

Неџад Билаловић, херој са Косова који је своје јунаштво показао у паклу Кошара преминуо је прексиноћ у Краљеву.

На друштвеним мрежама се од њега опраштају ратни другови, али и они који га никада нису познавали али цене жртву коју је поднео за српски народ.

Из речи једног од командира 125. моторизоване бригаде, чији је Неџад био добровољац, најбоље се види колико је то велики јунак био.

– Након стравичног удара касетним бомбама на Кошарама, знајући да следи пешадијски напад, питао сам Неџада који је први наишао да ли је спреман да ми штити одступницу док извлачим рањене, мртве. Сећам се колико је то био сигуран одговор: „Реците шта треба, господине потпоручниче, идем где кажете и знајте да док чујете да пуцам, они неће проћи“ – рекао је командант.

О Билаловићу је пре неколико година писао и РТС, када је са саборцима обишао ратне другове.

– Дружили смо се, проводили време заједно, ишли на обуку и враћали се са обуке и дошао је тај моменат када смо кренули заједно у прекоманду почетком марта 1999. године – рекао је тада Неџад.

Овај јунак ће бити сахрањен у понедељак у 13 часова на Новом гробљу у Краљеву.

Чувена 125. моторизована брогада је била потчињена Приштинском корпусу на чијем челу је до 25. децембра 1998. године био генерал-потпуковник Небојша Павковић, кога је на том месту заменио генерал Владимир Лазаревић.

Јединица се борила у најтежим борбама током рата на Косову, и у децембру 1998. године јединица је имала у свом саставу 2.500 људи.

Извор:
ИСКРА