ПОСМРТНА ОПЕРАЦИЈА КОЈУ ЈЕ ИЗВЕО СВЕТИ ЛУКА ВОЈНО-ЈАСЕНЕЦКИ

Да је ову причу испричао неко други, ја не бих ризиковао да је препричам, толико се она чини невјероватном. Но, архимандрит Нектарије Антонопулос, настојатељ Преображењског манастира у Сагмати је човјек високог ауторитета и беспоговорне искрености. Написао је књигу о архиепископу Луки, саздавши почетак његовом широком поштовању у Грчкој. Нашој епархији је донио на поклон сребрни кивот за мошти овог светитеља, за дјецу је организовао мноштво поклоничких путовања у Грчку…

Данас је архимандрит Нектарије поново стигао у Симферопољ и ево шта нам је испричао.

У Атини се тешко разболио један дјечак. Толико је било озбиљно да су љекари одбили да раде операцију већ су предложили да потраже помоћ у једном од најбољих медицинских центара у Њемачкој који је опремљен најсавременијом опремом.

Тако су и учинили.

У пратњи дјечака је био и отац Нектарије.

Свети Лука Војно – Јасенецки или Кримски
© luka.kasdom.ru

     И ето, после вишечасовне, веома захтјевније операције излазе хирурзи и говоре:

  • Не разумијемо зашто сте довели дијете у наш центар ако ви сами имате таквог изванредног специјалисту!?
  • Каквог специјалисту? – отац Нектарије се зачуди.
  • Овога што нам је помагао, који нам је давао драгоцјене савјете и који је руководио операцијом. Професионалац највишег степена! Могу рећи да је захваљујући њему операција изванредно прошла!
  • Чудно, ви сте сигурно нешто помијешали, никакав специјалиста није био са нама…
  • Како није? Онако, у љекарском мантилу старог кроја, сада више и нема таквих , сиједе браде… Па ево тек што је изашао испред нас из операционе сале. Како га нисте видјели…?

Светитељ Лука врши операцију (први са лијеве стране)
© stefmon.ru

Зачуђени отац Нектарије је замолио да му покажу протокол операција. Преко пута дјечаковог презимена стајала су презимена хирурга који су га оперисали а последњи у реду је стајао руком написан запис, на руском језику: „Архиепископ Лука“.

Свештеник Димитрије Шишкин

Са руског превео: Парохија Кравичка

Извор: Хришћанске приче