Ништа од састанка у Белој кући, Гренел тражи нови термин

grenel-t

Амерички изасланик за дијалог Ричард Гренел рекао је да ће ускоро заказати састанак представника Београда и Приштине у новом термину.

Гренел је на Твитеру одговорио на објаву премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија, који је написао да не може да присуствује састанку у Белој кући заказаном за 27. јун и да мора да се врати у Приштину због предлога оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

Авдулах Хоти је из Брисела, где је дошао у званичну посету, предложио да се састанак „одложи за други дан“.

„Хвала вам, премијеру Хоти. Разумемо вашу одлуку и радујемо се проналажењу новог термина за састанак ускоро“, написао је Ричард Гренел.

Танјугу је у Кабинету председника Србије речено да гренел одлучио да помери састанак у консултацији с председником Вучиће, а после отказивања албанских представника.

Иначе, Европска унија и даље планира наставак дијалога у јулу, а на странама је да одлуче ко ће их представљати у разговорима, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Најављено је да ће председник Србије Александар Вучић у петак боравити у једнодневној посети Бриселу, одакле је требало да отпутује у Вашингтон.

Предвиђени су састанци са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, председником Европског савета Шарлом Мишелом, кoмeсaрoм Европске уније зa суседску политику и прoширeњe Оливером Вархељијем и специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Извор:
РТС