Храмовна слава и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Великог угодника Божијег, живу књигу Духа Светога и ревносног борца за чистоту вере, Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, Света Црква прославља 1/14. јуна. Свог небеског заштитника истоимени манастир у Барајеву свечано је прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума  и 16 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 500 светосаваца из разних крајева Србије. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јерођакона рукоположио сабрата поменуте обитељи монаха Петра (Проса).

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Јустина Ћелијског принели манастирско братство, чланови хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ и овогодишњи домаћини славе: Рајко Делић и Роса Бабић из Београда. За наредну годину пријавили су се: Андреј и Андријана Делић из Београда и Мирослав Станић из Земуна.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој беседи владика је говорио о Васкрсењу Христовом као о највећој победи Господа Христа која је роду људском донела вечни живот,  светитељима Божјим као усрдним слугама Божјим који су вером у Васкрслог Господа Христа и врлинским животом постали храмови Духа Светог и лепоти душе Преподобног Јустина Ћелијског.

Празнично славље настављено је трпезом љубави током које је хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.