„Авганистанци“ стижу на Север

kfor na kimМада дуже од годину дана, а посебно од када су преговори Београда и Приштине подигнути на највиши ниво, није имао ниједан сукоб са Србима, нити потребу да интервенише, Кфор се и даље појачава, посебно на северу покрајине где доводи нове снаге какве досад нису ангажоване на Косову и Метохији.

Иако је Север званично, „француски сектор“ већ две године у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану главну реч воде Американци и Немци који су потиснули „меке“ и са Србима коректне Французе, Белгијанце, Португалце, Мароканце… Више пута, у време барикада, Американци и Немци су се жестоко тукли са Србима, а на Јарињу, Американци су употребили бојеву муницију, пуцали у голоруки народ и ранили седморо људи. По Србима, Немци су углавном „тукли“ гуменим мецима, сузавцем и бибер спрејом.

Да ће, како год да се преговори Београда и Приштине заврше, Американци и Немци и даље водити главну реч на Брњаку, Јарињу и уопште северу Косова и Метохије, указују два најновија догађаја: долазак претходнице америчке 525. борбено извиђачке бригаде чији су припадници ратовали у Авганистану или су обучавани за рат у овој земљи и одлука немачке владе да за још годину дана продужи боравак Кфора на Косову и Метохији.

Према српским изворима, део чувене 525. бригаде већ је стигао у базу Кфора Ново Село код Вучитрна, а главнина снага, од око 700 специјалаца, стићи ће наредних дана. Један део бригаде биће смештен у бази Нотинг хил код Лепосавића. Срби се боје доласка „Авганистанаца“ за које се тврди „да су спремни на све“ и да прво пуцају, па тек потом питају: „Шта треба?“ Ова бригада замениће припаднике америчке Националне гарде и чиниће стожер америчких снага на Косову и Метохији. Ово је први пут да Американци на Косово шаљу активну јединицу прве категорије.

По мишљењу Владе Немачке на Косову је мирно и стабилно, али је могућност за ескалацију сукоба и даље велика, што посебно важи за Север Косова где доминирају Срби.

Немци најбројнији

Припадници Кфора и других међународних снага остаће на Косову све док безбедносни органи Косова не буду у стању да у истој мери гарантују безбедност свим етничким заједницама, оцена је немачке владе. Немачки војници, како се још подсећа, учествују у „образовању“ и „професионализацији“ безбедносних снага Косова које ће бројати 2.500 сталних припадника и још 800 резервиста.
Иначе снаге Кфора на КиМ броје 5.500 припадника, а најбројнији су Немци са 830 војника. Одлуком Берлина, немачки контингент, по потреби, може бројати и 1.850 војника.

Најава Срба да неће спровести Споразум Дачића и Тачија и да ће формирати Скупштину и друге органе Аутономне покрајине Косово и Метохија, формирање српске цивилне заштите и одлучност Срба да не дозволе границу са Србијом, нити да албанска чизма дође на Север покрајине, брину Берлин и Вашингтон, који су најгласнији у заокруживању територије независног Косова, али и у експлоатацији рудних богатстава на северу Косова за које су, између осталих, заинтересовани:

Весли Кларк, Медлин Олбрајт, Вилијам Вокер, доскорашњи амбасадор Америке у Приштини Кристофер Дел и многи други.

Пошто, како се показало, са Београдом „о свему могу да се договоре“, проблем су Срби на Северу Косова које ће, по свему судећи, после кратке паузе због преговора, Кфор и Еулекс поново морати да дициплинују.

Затварање границе

Један од главних задатака Кфора и Еулекса биће да потпуно затворе границу Србије и северног Косова и онемогуће комуникацију алтернативним правцима, што је и раније више пута покушавано и што ће врло тешко ићи без помоћи са српске стране, јер је граница дугачка више од 100 километара (од Копаоника до Мокре Горе), а алтернативних (сеоских) путева је на стотине. У Кфору и Еулексу очекују да ће им помоћи део српских полицајаца са севера Косова које ће МУП Србије повући у Србију са задатком да затворе алтернативне правце и Србе натерају на Брњак и Јариње.

ВЕСТИ / Д. Н. Петровић