Линта: Три језиве поруке мржње у Загребу према Србима

Miodrag-Linta-

Усташке снаге на овај начин шаљу поруку преосталим Србима да им нема живота у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцјењује да три најновије језиве поруке у Загребу су само једна у низу потврда да је Хрватска држава мржње и нетрпељивости према Србима и свему што је српско. Наведене монструозне поруке („Ј…т ћемо српске жене и дјецу“; „У Вуковару хрватскоме граду, многи четници су оставили браду. Све ћемо вам прсте сломит, а не само три. Уби Србина” и „Српско породично стабло“ односно нацртано дрво са објешеним људима) не представљају никакво изненађење већ су мали дио од десетина хиљада сличних графита и порука мржње које су могу видјети у стотинама хрватских градова и мјеста.

Усташке снаге на овај начин шаљу поруку преосталим Србима да им нема живота у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују. Јасно је као дан да су наведене србомрзачке поруке посљедица политике рехабилитације усташтва и НДХ коју води Владе Андреја Пленковића али коју су водиле и претходне хрватске владе у већој или мањој мјери.

Линта апелује на Европску унију да коначно јасно и недвосмислено осуди константну антисрпску кампању у Хрватској, физичке и вербалне нападе на Србе, српске институције, Српску православну цркву и њихову имовину и захтјева од званичног Загреба да почне да најстроже кажњава многобројне злочине из мржње. Поред тога, Европска унија треба да захтјева од Хрватске да у првој фази законски забрани употребу усташког поздрава „За дом спремни“ и усташку шаховницу која почиње са првим бијелим пољем.

Такође, Европска унија треба да захтјева од Хрватске да забрани  концерте усташког пјевача Марка Перковића Томпсона који шири бијесну мржњу према Србима и промовише усташтво и све скупове и јавне догађаје на којима се велича НДХ и усташтво и користе усташки симболи и поздрави, као и да коначно почне да кажњава ратне злочине над Србима. То је само неки од предуслова да Хрватска започне процес суочавња са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу.

Извор:
ИН4С