Демонстранти у Сијетлу заузели неколико блокова и прогласили их „зоном без полиције“; Доналд Трамп: Демонстранти у Сијетлу су „домаћи терористи“

sietl demonstracije

Протести у Америци због убиства Џорџа Флојда и даље се настављају, а најнапетије је у Сијетлу, где су демонстранти заузели неколико градских блокова и прогласили је „зоном без полиције“. Америчком председнику Доналду Трампу се то нимало не свиђа, пише ББЦ.

Демонстранти су област без полиције у Сијетлу назвали Чез, што је скраћеница за Аутономну зону Капитол хил. Тамо се сада окупља више стотина људи, који држе говоре, читају поезију, организују филмске вечери.

Трамп је у међувремену за грађане у Чезу рекао да су „домаћи терористи“.

„Градоначелница Сијетла нам се руга на нивоу какав наша земља никада пре није видела. Вратите оваг град у САД. Преузмите контролу над вашим градом одмах. Ако ви то не урадите, ја ћу“, написао је Трамп на Твитеру.

У том делу града је претходно било жестоких сукоба демонстраната и полиције, у којима су коришћени молотовљеви коктели и сузавци.

Градоначелница Сијетла поручила је Трампу да се „врати у свој бункер“, алудирајући на догађај када је Тајна служба америчког председника склонила у сигуран бункер испод Беле куће.

„Ми смо врло енергичан град. тражимо правду. Предводимо промене и и никемо нећемо дозволити да нас одврати од посло који мора да се обави. Захтевати да се као друштво понашамо боље и обезбедимо истинску једнакост заједница није тероризам. То је патриотизам“, рекла је Џени Даркан, градоначелница Сијетла.

Локални медији преносе да је у Чезу фестивалска атмосфера. Кисела вода, грицкалице, крема за заштиту од сунца и средство за дезинфекцију руку доступни су свима. Иако демонстранти наводе да немају вође, примећени су наоружани волонтери који на одређеним местима људима траже личну карту на увид како би ушли у Чез, јавља ББЦ.

„Ово овде је народна комуна. Ништа агресивно или насилно. Нисмо изашли због тога. Сви желимо једнакост и правду“, поручила је Рукс, једна од жена која је демонстрирала у Сијетлу.

Али неки приватници кажу за ЦНН, без камере да су забринути због побуне и евентуалне реакције полиције.

Демонстранти излазе на улице широм земље због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда којег је убио полицајац белац у Минеаполису 25. маја. Власти у Сијетлу одбацују медијске извештаје да левичарски активисти стоје иза успостављене аутономне зоне.

Извор:
НСПМ