Тржни центар на месту логора (видео)

topovske-supeГрупа грађана успротивила се изградњи тржног центра у Топовским шупама у Београду одакле је у Другом светском рату неколико хиљада Јевреја и Рома одведено на стрељање. С друге стране, компанија „Делта Холдинг“ је већ добила све неопходне дозволе, да на том месту, изгради трговински центар. Тврде да се ради о манипулацији жртвама и кажу да ће стратиште бити адекватно обележено.

Присећањем сурових услова у којима је 1941. године у Топовским шупама било заробљено неколико хиљада Јевреја и Рома из Београда и Баната, окупљени грађани истичу да је недопустиво да се на месту страдања изгради трговински центар.

Застрашујућих призора још увек се сећа и Луција Рајнер, која је на овом месту као петогодишња девојчица последњи пут видела свог оца.

– Ружна сећања, Грозно! Ја годинама овим крајем нисам хтела да прођем, а данашњи дан мислим да ми је уништен тиме што сам ушла у зидове овог логора, рекла је Луција за Б92.

Компанија „Делта Холдинг“, обећава да ће свако будуће решење меморијалног дела ове локације бити урађено у договору са представницима јеврејске заједнице.

„Уз пуно поштовање сећања на нацистичке жртве Делта Холдинг најоштрије протестује због манипулације жртвама нацизма на локалитету Топовске шупе, којом се наставља незапамћена хајка против наше компаније и посебно против председника Мирослава Мишковића. Истина је да је управо Делта, поштујући историјски и људски значај ове локације, покренула акцију да се Топовске шупе обележе на достојан начин и то ће свакако бити учињено при будућој градњи шопинг-мола“, наводи се у саопштењу.

Градња „Делта Планета“ предвиђена је за наредну годину, а шопинг центар величине 200.000 квадрата требало да почне са радом на јесен 2015.

Б92 / Тројка.рс