„Вашингтон и Брисел ће натерати Приштину да примени споразум“

drecun_milovan_snsОчекујем да ће међународна заједница дати гаранције за примену договореног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине. Не сумњум у могућност Вашинготна и Брисела да натерају Приштину да примени споразум. Они имају капацитета да својим ауторитетом гарантују да ће се поштовати оно што је договорено, рекао је председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун за РТС.

Милован Дрецун је истакао да је Србија у бољој позицији него раније и додао да не мора да прихвата наметнута решења.

„Нама су неопходне гаранције и ЕУ је тога свесна, јер уколико у оквиру Заједнице српских општина (ЗСО) не буде све ишло како је договорено и какви су наши интереси, онда то не може да се спроводе. Ми нисмо више у ситуацији, да када нам се нешто наметне, да то морамо да испуњавамо,“ истакао је Дрецун и додао да ће Србија наставити да финансира Заједницу српских општина (ЗСО) и да нико од људи који живе на Косову и Метохији неће остати без посла.

Дрецун је навео да и Београду и Приштини предстоји промена законодавног оквира како би се ЗСО постала „легална и легитимна“.

„Битно је да то учинимо легалним, препознатлијвим у нашем законодавном оквиру. То је важно за финасирање, пошто мора да постоји правни основ“, рекао је Дрецун.

БЕТА