Закон о финансијској подршци породици са децом без подршке за децу и родитеље

porodica-shutterstock

Условљавати некога да ће добити родитељски додатак само ако буде дете вакцинисано је неуставно. И неморално.

Предметни закон је ступио на снагу 2018. године. Усвојен је по хитном поступку без могућности јавне расправе и оглашавања стручне јавности пре доношења истог.

Члан 1.овог закона предвиђа се да је то потребно ради побољшања услова за задовољавање основних потреба деце, усклађивање рада и родитељства, посебног подстицаја и подршке родитељима да остваре жељени број деце и побољшања материјалног положаја породица са децом, затим са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом итд.

Дух доношења овог закона је прекршен. Наиме, овај закон је један од закона који је предвиђен за борбу против тзв.беле куге и ради подстицања повећања наталитета. Такође, његова сврха би требало да буде подршка свим мајкама у Србији . Међутим, да ли је стварно тако ?

Члан 12.став 7.Закона предвиђа да право на накнаду зараде односно накнаду плате за време одсуства са рада ради посебне неге детета не може се остварити за дете за које је остварено право на додатак за помоћ и негу другог лица. Долази се до једне крајње проблематичне ситуације, јер родитељи морају да бирају између два права – свог права да раде или права детета.

Споран је и члан 25. овог закона који предвиђа да се родитељски додатак не може остварити,ако новорођено дете мајке за које се подноси захтев и њена деца претходног реда рођења, нису вакцинисанау складу са прописима. Такође, мајка ће остати ускраћена за родитељски додатак уколико дете не похађа редовно припремни предшколски програм односно школски програм.  Даље се предвиђа да ће се једном годишње проверавати да ли је дете вакцинисано и да ли редовно похађа предшколски програм односно да ли  редовно похађа основну школу.

На овај начин, уместо подршке угроженим породицама и осетљивим категоријама деце, држава им практично окреће леђа.

Условљавати некога да ће добити родитељски додатак само ако буде дете вакцинисано је неуставно. И неморално. Исто тако, није дефинисано нити прецизирано шта је редовно похађање предшколске и школске наставе, тако да ова тзв.рупа у закону може ићи на штету мајкама да могу да остваре родитељски додатак.

Уз још неке примедбе које су и раније изнете на одредбе овог закона које су донете на штету мајки, може се закључити да овај закон има одређене дискриминаторске примесе. Овај закон у целини не наводи на позитивно размишљање људи да заснивају породице односно мајки да рађају децу, јер поједине одредбе закона су усмерене против њих.

Да ли је родитељски додатак уствари губитак?

Извор:
ИФН