Протести у САД руским погледом

paljenje-policijske-stanice-minneapolis-Victor-J.-Blue-The-New-York-Times

Аутор: Борис Рожин

У тренутку када немири у САД све више ескалирају и када се број жртава повећава интервју о немирима у Америци дао је руски војни стручњак Борис Рожин, осветљавајући неке битне аспекте стварних узрока ових догађања и њихов могући утицај на предстојеће председничке изборе.

Који је стварни разлог протеста у Сједињеним Државама?

— Формални разлог протеста је убиство Афроамериканца Џорџа Флојда од стране полиције, које је снимљено и објављено. Убица и убијени су се познавали. Обојица су имали озбиљне “мрље” у прошлости. Али у ствари, то је био само случајни фитиљ који је запалио ватру претходно накупљених контрадикција повезаних с растом сиромаштва, немоћи и расизма у Сједињеним Државама према обојеном становништву, које се осећа економски и расно људима друге класе.

Оваква убиства повремено откривају овај трулеж, али то никада није променило ситуацију у целини, што осуђује САД и “обојено” становништво да увек испочетка нагазе на исте грабуље. Проблем неједнакости и расизма се тамо не решава и не може се решити.

Која је главна покретачка снага ових протеста?

— С једне стране, ово је спонтани протест обојеног становништва, као и белих Американаца који се саосећају с либералном или левичарском идеологијом. Са друге стране, могу се видети очигледни покушаји успоравања и усмеравања протеста од стране глобалиста и Демократске странке, који се надају да главни ударац неће задати расизму или неједнакости, већ Трампу. Од демонстраната покушавају направити алат који ће омогућити Демократској странци да се врати у Белу кућу.

Па ипак, зашто се протести претварају у погроме и пљачке?

— Демонстранти немају јасан политички програм, а захтеви који се постављају су низ глупости који се не могу и неће спроводити, с изузетком козметичких промена за ублажавање последица, као што је то био случај с протестима у Шарлотсвилу. Без рационалног циља за излазак из неподношљиве ситуације масе падају у бесмислене погроме, поготово јер полиција и неки градоначелници и гувернери из редова демократа сами изазивају погроме како би дискредитовали протест, како би га зауставили или како би дискредитовали председника Трампа, који и сам жели скупити политичке поене на овим протестима.

 Како ће се то одразити на изборну трку у САД-у и Трампове шансе за други мандат?

— Демократска странка покушава да се представи као присталица демонстраната и борац против расизма и неједнакости, иако током осам година Обаминог председниковања нису уклоњени темељни разлози који проузрокују такве протесте. Демократе се претварају да је Трамп за све крив, али он наставља радити с оним што је добио од демократа. Ипак, на изборима ће сигурно бити оптужен да његова политика “води томе” и како мора бити изабран Бајден коме се “то неће догодити”. Наравно да хоће, али бирачи не треба то да знају.

Трамп, међутим, настоји показати крутост и захтева од градоначелника и гувернера, посебно од чланова Демократске странке, строже сузбијање протеста, представљајући се као бранилац владавине права, у америчком смислу те речи, те безбедности људи и имовине. Ова линија је уједно и апел бирачима. Наравно, до новембра ће се ова тема некако искористити за оптужбе и контраоптужбе странака. И наравно, у тренутном облику ови протести више користе Трамповим противницима.

Постоји ли сличност између америчких протеста и Евромајдана у Кијеву?

— С обзиром на деловање главних неолибералних медија, могу се видети очигледне сличности у информационим приступима и реторикама о “мирним демонстрантима” и “безобзирној полицији”, иако, да је било других задатака, вјероватно бисмо чули за “немилосрдне побуњенике” и “савјесне полицајце”. Али будући да је то Трампова линија, медији му се супротстављају, они воде потпуно другачији план, који јако подсећа на реторику у вези с Јануковичем и Евромајданом. Са друге стране, Трамп директно указује на то да протесте подржавају Демократска странка и Сорош, који су својевремено подржали пуч у Украјини. Тако да се одређене сличности с Украјином могу видети у овим протестима.

Зашто демонстранти руше споменике јунацима америчког грађанског рата – јужњака?

— Овај тренд траје већ дужи низ година и повезан је с великом кампањом преписивања историје Сједињених Држава, када се већ „одигране“ теме ископају, баце у јавни простор и релевантна политичка реторика доводи до стварних акција усмерених на борбу против споменика Конфедерације. Иронија ситуације је да се бес бораца против расиста из Конфедерације, геноцида Колумба или власника робова из Вашингтона усмерава на хероје из прошлости, иако се проблеми модерног расизма и неједнакости никако не односе на генерала Лија или истог Колумба, већ на деловање тренутног економског система у којем богати постају богатији, а сиромашни сиромашнији.

То је, дакле, баналан напад, јер ако “борци за социјалну правду” почну постављати права питања, а не буду тражили одговоре у прошлости, већ у садашњости, тада ће се њихова подршка у либералним медијима брзо завршити. Ова ситуација подсећа на Украјину, где за социјални пакао криве СССР или Русија, тако да становништво мање размишља о томе ко је заправо крив за оно што се догађа у Украјини. Много је лакше срушити споменик Лењину, него осигурати достојан животни стандард. Исто тако, пуно је лакше окривити генерала Лија него се стварно борити против расизма и неједнакости.

 Шта су амерички припадници Антифе? Да ли их Трамп оправдано назива терористима?

— Упркос чињеници да америчке Антифа групе користе левичарску реторику и фразеологију, они су више либерали и анархисти, а не социјалисти или комунисти. Ако одбацимо демагогију о социјалној правди и погледамо програмске циљеве значајног дела америчких Антифа група, они се често подударају с агендом Сандерсове фракције америчке Демократске странке, да не спомињемо чињеницу да су неки од тих активиста чак интегрисани у глобалистичке структуре које контролишу тајне службе. Стога није изненађујуће да их једна владајућа странка у Сједињеним Државама користи против друге владајуће странке, која, као одговор, прети да ће их прогласити терористима.

Наравно, ако Бајден победи, онда нико Антифу неће прогласити терористима, јер је њихово учествовање у погромима било корисно у тренутној фази. Ако Трамп победи, не може се искључити увођење строгих ограничења и забрана. Штавише, под изговором борбе против Антифа галаксије појачаће се притисак на левичарске и комунистичке организације, али посебно против оних које нису под контролом владе. Упркос чињеници да амерички политичари воле једни друге кривити за комунизам, прави комунистички покрет у Сједињеним Државама је маргинализован и под снажним притиском безбедносних служби које од Хладног рата схватају комунизам као једну од главних претњи постојећем систему. С обзиром на растућу конфронтацију с Кином, притисак на америчке левичарске покрете само ће се повећавати. Ситуација с Антифа групама даје влади прикладан изговор да нападне не само погромисте, него и, рецимо, праву антиимперијалистичку левицу која критикује агресивну и злочиначку америчку политику у иностранству.

Колико су поткрепљене оптужбе против Русије за умешаност у протесте у Сједињеним Државама?

— Наравно да није Русија убила Џорџа Флојда. Русија није окупила ни демонстранте широм Сједињених Држава нити је одговорна за катастрофалну социјално-економску и расну ситуацију која тера људе на протесте. Дакле, Русија овде нема никакву улогу. Русија, наравно, може и, према мом мишљењу, треба да искористи оно што се догађа у своје сврхе, и у питањима спољне политике и у пропаганди, јер ови протести нарушавају положај САД-а у многим питањима и било би глупо то не искористити. То чини и Кина. Нема ту ништа лоше и није на САД-у да било кога подучава како се носити с протестима у другим земљама. Нека се навикну на идеју да могу “радити” са својим протестима. Нико тамо још није делио колачиће, нити су се руски борци групе Вагнер појавили у Минесоти.

Како ће протести у САД-у утицати на ситуацију у Украјини и њен сукоб с Донбасом?

— У овој фази нема знакова промене америчког курса у Украјини, што је повезано с одржавањем контролисаног сукоба и сталном војно-политичком напетошћу дуж граница с Русијом. До сада, протести у САД-у не могу ово зауставити. Ако протести могу утицати на било шта, то је политичка борба где Трампово слабљење или јачање у САД-у може пре свега утицати на одлуке везане за брзину разоткривања Порошенковог случаја, што би могло уништити Бајдена. Коначно, вреди приметити да постоји одређена иронија у чињеници да амерички протести у неким тренуцима постају слични Евромајдану, како су приметила дипломатска одељења Русије, Кине и Ирана. Није случајно што се амерички месијанизам и двоструки стандарди, који су тако видљиви у питању протеста и њиховом покривању, критикују и исмејавају.

Избор и превод – Небојша Бабић

Извор:
ЦЕОПОМ ИСТИНА