МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ СРБИЈЕ: Албански документарни филм – безочно и опасно фалсификовање историје

vlada

Министарство културе и информисања Србије упозорило је да се у албанском документарном филму „Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју“, који је приказан недавно, безочно, срамно и опасно фалсификују историјске чињенице, те позвало српски народ, друштво и државу да се томе снажно супротставе.

Министарство у саопштењу наводи да са забринутошћу скреће пажњу домаћој и међународној јавности да је 30. маја на албанској телевизији „Топ канал“, која се може пратити и на Косову и Метохији и у Сјеверној Македонији, у ударном термину приказан овај документарни филм.

– У филму се безочно фалсификују историјске чињенице, а српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа – наводе из Министарства.

У саопштењу се истиче да би овај срамотни и гротескни историјски фалсификат, урађен у скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, био само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намјере и то у једној политички изазовној и напетој епохи.

Министарство културе и информисања наводи да поново мора да указује домаћој и међународној јавности на очигледно оркестриране активности из шовинистичких кругова неких сусједних држава у региону.

У саопштењу се наводи да су те активности усмјерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне.

Такви покушаји, истиче ово министарство, имају све обрисе културног геноцида, а он је, историја томе учи, често увод у физички геноцид.

– Позивамо све носиоце таквих покушаја – појединце, групе и институције на уздржаност – наводи се у саопштењу.

Министарство културе и информисања Србије позвало је српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медији, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свјесни и дјелатни у овим забрињавајућим околностима, те да афирмацији, заштити и промоцији српске културе, традиције, језика и писма посвећују пуну пажњу у земљи, нарочито и у међународним оквирима.

– Када неко данас угрожава културно-историјски идентитет и традицију једног народа, сутра ће му неминовно угрозити и физички опстанак – наводи Министарство.

У саопштењу се наводи да српски народ, гдје год да живи, и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намјерама супротставе снажно и на достојанствено миран, али одлучан начин.

Извор:
ИСКРА