Трамп најавио ангажовање војске против демонстраната

TRAMPBIBLIJAvojska

ВАШИНГТОН – Председник САД Доналд Трамп запретио је да ће послати војску да угуши немире због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда током привођења, који су ушли у седми дан.

Трамп је рекао да ће, ако градови и државе не буду контролисали протесте, он распоредити војску и брзо решити проблем, преноси Би-Би-Си.

Трамп се обратио из ружичњака Беле куће, у тренутку док је полиција у близини председничке резиденције сузавцем и гуменим мецима растеривала демонстранте.

„Док ово говорим, распоређујем хиљаде и хиљаде тешко наоружаних војника и припадника снага реда да зауставе нереде, пљачке, вандализам, нападе и безобзирно уништавање имовине”, рекао је Трамп, преноси Танјуг.

Та изјава указује да би Трамп могао да се позове на Закон о побуни, који је усвојен 1807. године, према којем председник има право да угуши безакоње током ванредних ситуација.

Тај закон је последњи пут употребљен 1992. године, током немира у Лос Анђелесу, када је порота ослободила четворицу полицајаца који су претукли Роднија Кинга.

Насиље, пљачке и пожаре, који су подметнути у недељу увече, Трамп је назвао „срамним”, преноси Ројтерс.

Трамп није одговарао на питања новинара, а на крају кратког обраћања отишао је до Цркве Светог Јована, која се налази преко пута Беле куће и која је у недељу вече оштећена у немирима.

Трамп је стао је испред цркве са неколико чланова своје администрације, међу којима су били секретар за правосуђе Вилијам Бар и саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен.

Председник САД је испред цркве подигао Библију и рекао да су САД „највећа земља на свету” и да „ће очувати безбедност у њој”.

Трамп је на кратко позирао фоторепортерима са Библијом, а затим се пешице вратио у Белу кућу.

Док је председник САД говорио, чули су се одјеци шок бомби, пошто су припадници полиције растеривали демонстранте.

Полицијским снагама и тајној служби у помоћ је, непосредно пред почетак акције, стигла и војна полиција.

Такође, Пентагон је саопштио да у Вашингтон стиже 600 до 800 припадника Националне гарде.

У десетинама градова у САД уведен је полицијски час, а Национална гарда размештена је у 23 савезне државе и Вашингтону.

Полицајац Дерек Шовин оптужен је за убиство трећег степена, а још три полицајца су отпуштена.

Извор:
ПОЛИТИКА