Скривене љепоте Берана-Бисери Бјеласице, фото прича

Пишу: Јашовић Виолета и Иритано Стефани

Планина Бјеласица сигурно је једна од најљепших црногорских планина. Ову љепотицу, која се простире на територији општина Колашин, Мојковац, Бијело Поље, Беране и Андријевица окружују ријеке Лим и Тара и нешто мање Љубовиђа и Лепеница. Са које год стране да кренете у упознавања Бјеласице љепота онога што ћете видјети превазићи ће ваша очекивања.
Ми смо у ову авантуру кренули из Берана, путем Беране – Лубнице – Курикуће – и стигли до планинарског дома Суводо, од којег се пут наставља према Шишкој. До Курикућа, које су последње село у том дијелу Бјеласице, је асфалт. Одатле се наставља макадамски пут.
Оно што Бјеласицу чини примамљивом свакако су седам ледничких језера и то Биоградско, Пешића језеро, Велико Шишко и Мало Шишко језеро, Велико Урсуловачко језеро, Мало Урсуловачко језеро -Блатина и Шеваринско језеро. За нашу прву посјету Бјеласици одабрали смо да обиђемо Велико и Мало Шишко и Шеваринско језеро.
Из Лубница, са око 1000 мнв пут се постепено пење према Великом Шишком језеру. Читав предио око Великог Шишког језера је изванредне љепоте. Боја воде у језеру је свијетло зелена а под зрацима сунца које нас је пратило од кад смо кренули, била је боје смарагда. Изгледу као са најљепших разгледница допринијела је зелена трава и сточарски домови који се налазе у околини језера.
Језеро се налази у дијелу који се назива Шишка, а и планина у непосредној близини се исто зове па отуда и назив Шишко језеро.Велико Шишко језеро налази се на 1660 метара надморске висине, настало је отапањем снијега и акумулацијом атмосферских вода , дуго је око 400 а широко око 140 метара, његова дубина достиже и 3 метра за вријеме великих водостаја.
За ово језеро, испричали су нам љубазни мјештани Курикућа , везане су бројне легенде. По једној легенди снијежна мећава ухватила је сватове који су пролазили поред језера, сватови су остали завијани у снијегу па се од тада то мјесто назива Сватовско гробље.
На неких километар удаљености налази се и мало Шишко језеро, као што му и само име каже да је језеро мало, вода у њему је дивне зелене боје а мјештани кажу да је вода у језеру углавном мутна и да сточари на њему напајају стоку.
Предиван мајски дан искористили смо да још мало уживамо у предјелима који су били прави одмор за очи и да обиђемо још једно језеро. Очекивали смо да је Шеваринско језеро веће, али нисмо били разочарани , глацијално језерце обрасло је воденим биљкама. Дугачко је око 180м а широко око 120м.
Како је сунце залазило планина је показивала своју ћуд и постајало је хладније, одлучисмо да обилазак, како многи кажу, најљепшег језера на овом дијелу Бјеласице, Пешића језера оставимо за неки други сунчани дан.

Извор: Поглед