Ђукановић у екстремистичком делиријуму, људи из његовог окружења морају реаговати

Milo

Мислим да нико нема више никакве сумње шта представља овакво обраћање Ђукановића: ради се о јасном гурању Црне Горе и цјелокупног њеног народа у амбис. Амбис неизвјесности и могућих немира

Пише: Бошко Вукићевић,
лидер „Покрета Слобода народу“

Током вишедеценијског периода политичког камелеонства, Ђукановић је у многим ситуацијама вјешто, готово мајсторски, јахао на таласима подјела. Његово изазивање међунационалних напетости је увијек било пажљиво припремљено, с извјесном дозом деликатности која је подразумијевала да такве политике, макар формално и декларативно, буду обавијене плаштом „грађанског“. Наравно, све те политике подјела су за крајњи циљ имале очување неправедно стеченог, енормног богатства за главешине монтенегринске клептократије.

Међутим, последњи иступ Ђукановића готово да нема додирних тачака са претходним, стандардним, јер у њему више нема ни помена о било каквој политичкој вјештини, деликатности, формалној грађанској реторици. Не, сада смо присуствовали једном екстремистичком делиријуму предсједника државе, који има за циљ да у политички узаврелој ситуацији, као никада у независној Црној Гори, интервенише долијевајући огромне количине „уља на ватру“.

Дакле, у ситуацији када је највећи број грађана, у цјелокупној историји Црне Горе, изашао на улице како би бранио своју Цркву, Ђукановић агресивно потврђује да ће истој тој Цркви одузети имовину. Истовремено, предсједник као декларисани атеиста поручује да ће умјесто те Цркве инсталирати нову, која ће служити потребама само једне националне заједнице, и којој ће бити поклоњена имовина традиционалне.

Мислим да нико нема више никакве сумње шта представља овакво обраћање Ђукановића: ради се о јасном гурању Црне Горе и цјелокупног њеног народа у амбис. Амбис неизвјесности и могућих немира. Подразумијева се да слободни народ неће дозволити отимачину цркава; то је једноставно нереално. На улици су слободни људи показали да су већинска Црна Гора, а такву убједљиву већину није могуће потчинити. Међутим, више није од пресудне важности да ли овакав екстремистички делиријум и крајње запаљива реторика предсједника представљају дио неког ширег плана који се диктира извана. Од круцијалног значаја је сачувати грађански мир у Црној Гори.

Из свих ових разлога, сада су прије свега на потезу људи из најближег окружења Ђукановића. Они, једноставно, морају бити свјесни куда све ово води, тј. који је погубни смјер предсједник њихове партије одредио. Ако код таквих људи постоји макар зрнце одговорности према будућности свих грађана Црне Горе, па и њихових најближих – морали би се огласити.

Извор:
ИН4С