Ђукановић: Створићемо цркву националних Црногораца, преузећемо имовину СПЦ

milo

Понудили смо СПЦ да буде дио рјешења – обнове самосталне Црногорске цркве…Обновили смо државу, вријеме је да обновимо и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им први пут ако пропусте изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, али тада ћемо морати створити и цркву националних Црногораца.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер, те да ће он створити цркву националних Црногораца, и још једном запријетио да ће одузети имовину СПЦ.

Није ту ријеч о закону, нити о имовини, јер и тај закон и укупна правна и демократска пракса, данас свакоме, дакле и вјерским заједницама, обезбјеђује поуздану имовинску заштиту пред националним и европским правосудним институцијама. Ријеч је о другом. Да ли је Црна Гора у стању да успостави владавину права која није само императив европске интеграције, него, превасходно нормалног и цивилизованог живота у нашој држави? Или, постоје субјекти друштва који имају ексклузивна права, као што је случај са СПЦ, која би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и будући развој? Прецизније, да ли је Црна Гора демократско мултиетничко друштво, или средњевјековно теократско, српско, како нас подучавају црквени великодостојници“, казао је Ђукановић на прес конференцији.

„Је ли Црној Гори мјесто у Европи или на другој страни“, рекао је Ђукановић на коференцији за медије поводом двије године мандата, која се одржава испред резиденције на Цетињу.

Црна Гора није непромишљено изабрала, наш избор је независност, сувереност, мултиетичност, НАТО и европски систем вриједности. Наш избор је заувијек антифашизам“, казао је он, додајући да свака вјерска заједница може бити само равноправан дио друштва а не пандан држави.
„Суочили смо се с отпором СПЦ да врати отето и украдено од Црне Горе“, казао је он.

„Закон о слободи вјероисповијести треба Црној Гори. Да ли би нам свима било боље без ових острашћених конфликата, да, али шта је цијена тога – да одустанемо од модернизације и европеизације, то је скупа цијена. Закон је отворио многа питања.

Суочили смо се са отпором СПЦ да врати Црној Гори оно што је Црне Горе, оно што је отето, оно што је украдено из црногорске историје и око тога се не колебамо какви год били отпори, истакао је Ђукановић.

Све што је законито стечено срећно служило, све оно што је отето од државе Црне Горе биће поново њено колико се год ко противио и каквим год методама“, казао је Ђукановић.
Не нудите нам изанђале и окрвављене формуле за будућност Црне Горе и Балкана, нећемо их прихватити, поручује он.
Вјерује да је ријеч о томе „да се одбрани успостављени монопол“.
Вјерујем да ћемо се лако сагласити да ниједној вјерској заједници па ни СПЦ не припада право да присваја туђу имовину, да се одупире судској провјери катастарских евиденција, да избјегава контролу финансијског пословања сваке вјерске заједнице, да не плаћа порез и илегално у ЦГ гомила на стотине свештеника.

Понудили смо СПЦ да буде дио рјешења – обнове самосталне Црногорске цркве…Обновили смо државу, вријеме је да обновимо и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им први пут ако пропусте изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, али тада ћемо морати створити и цркву националних Црногораца.

Не мислим да је то најбоље рјешење, боље сам понудио – да имамо Православну цркву која ће окупити све вјернике. Црногорци имају иста права и потрудићемо се да се развије инфраструктура и да се државном дипломатијом допринесе канонском признању те цркве и њеној аутокефалности. Свако другачије поступање државе било би неодговорно“, каже Ђукановић.

Ђукановић је казао да је највећи изазов како сачувати атрактивност Црне Горе као туристичке дестинације, наводећи да је туризам шанса државе, а потом енергетика и производња хране.

Истакао је да се држава успјешно изборила са првом и најважнијом фазом борбе против коронавируса.

„Показан је висок ниво организације и компетентности здравственог система“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да ниједан дан до краја године не смије бити изгубљен како би губици у сфери економије били сведени на минимум.

„Свака криза паметнима доноси наук“, поручио је Ђукановић.

Он је рекао и да је Црној Гори мјесто у Европској унији и да се око тога не премишља.

Извор:
ИН4С