Европа развија 5Г мрежу упркос упозорењима о штетном утицају – објашњење лежи у економији?

markus-spiske-

Бежична технологија 5G представља пету генерацију телекомуникационих система. Обећава веће брзине преноса веће количине података, високу поузданост, јак мрежни капацитет, доступност, корисничко искуство уједначеног квалитета за огроман број људи, као и унапређене перформансе и ефикасност у односу на своје претходнице. На први поглед, звучи одлично. Ипак, у пракси 5Г није толико пожељан и његовом циљу – виртуелном умрежавању свих – могао би да се испречи лош глас. Но, да ли је он оправдан?

Док творци и присталице 5G мреже инсистирају да ће она утицати на све индустријске секторе, омогућавајући сигурнији транспорт, здравство на даљину, прецизну пољопривреду и дигитализовану логистику и најављују да ће она бити „очи и уши“ вештачке интелигенције, многи агитују против њеног увођења, аргументујући своје негодовање ефектом електромагнетног зрачења на здравље људи, животиња и животне средине.

Разлог за негативну репутацију наследнице 4G мреже лежи и у томе што ће, у сврхе њеног развоја, бити повећано присуство одашиљача сигнала, као и бежичних уређаја у нашим домовима, што значи да ће порасти и степен наше изложености штетном радиофреквенцијском зрачењу. Истраживање из 2016. године је утврдило повезаност између коришћења мобилних телефона и појаве рака. Зрачење мобилних телефона, баш као и 5G мреже, је нејонизујуће, слично ономе које производе микроталасне рерне и радари.

Прелиминарне процене аутора научне студије из 2018. године су показале да милиметарски таласи изазивају скок температуре коже, мењају експресију гена, подстичу ћелијску пролиферацију и синтезу протеина повезаних са оксидативних стресом и упалним и метаболичким процесима, а такође постоји могућност за стварање оштећења ока и измене неуромускуларне динамике.

Кинеска компанија Хуавеј, која је једна од главних произвођача опреме за 5Г технологију, је саопштила да је, услед пандемије коронавируса, подизање неопходне инфраструктуре на европском континенту одложено док се здравствена криза не стави под контролу. Иако је ширење 5G мреже у Кини настављено одмах након смањења случајева обољевања од коронавируса, ситуација у другим земљама зависи од неколико фактора, пре свега од тога да ли актери телекомуникационих система располажу потребним буџетом и ресурсима како би повратили изгубљено време, констатовао је виши извршни директор Хуавеја Ерик Сју. Очекује се да ће се ударац на привреду, изазван вирусом, одразити и на потрошаче широм света који неће имати жељу да новац троше на скупе уређаје који подржавају 5G.

Поједини финансијски стручњаци оцењују да је развој 5G мреже у Европи подстакнут снажним ослањањем економског раста континента на Кину. Пекинг је владама јасно ставио до знања да ће последица одлуке било које земље да забрани Хуавејово пословање у сектору телекомуникација пете генерације бити – економска присила, објашњавају они и тврдње поткрепљују претњама упућеним Немачкој и Француској у вези са трговином. С друге стране, Вашингтон на европске партнере врши притисак у супротном смеру и води кампању против технологије из Кине, уз истовремену промоцију сопствених фирми.

Иако је Хуавеј негирао постојање везе између компаније и кинеских власти, управо су оне одговорне за успех Хуавеја на „домаћем терену“ зато што су блокирале његове конкуренте, сматрају поједини економисти.

Закључно са априлом 2020. године, 5G мрежа је доступна у следећим земљама:

Аустралија,
Аустрија,
Бахреин,
Канада,
Кина,
Чешка,
Финска,
Немачка,
Ирска,
Италија,
Јапан,
Кувајт,
Малдиви,
Монако,
Холандија,
Нови Зеланд,
Норвешка,
Оман,
Филипини,
Пуерто Рико,
Катар,
Румунија,
Саудијска Арабија,
Јужноафричка Република,
Јужна Кореја,
Шпанија,
Швајцарска,
Тајланд,
Тринидад и Тобаго,
Уједињени Арапски Емирати,
Уједињено Краљевство,
Сједињене Америчке Државе,
Девичанска Острва (САД).

Размишљања о овој технологији су и у Србији опречна. Компанија Теленор пустила је у јуну 2019. године у Научно-технолошком парку у Београду у рад прву 5G базну станицу у нашој земљи која је на располагању домаћим и страним предузећима, стартаповима и студентима техничких факултета. Њен произвођач је већ поменути Хуавеј.

Формирању 5G мреже, као и свих ранијих генерација мобилних система, треба да претходи аукцијска продаја радиофреквенцијског спектра намењеног за коришћење мобилних система електронских комуникација. У овом тренутку, имајући у виду слободан спектар, рад различитих служби у окружењу, као и заинтересованост мобилних оператора, донета је одлука да аукција буде одржана у трећем кварталу ове године.

Поборници 5G мреже истичу да се њен радиофреквенцијски опсег већ годинама користи употребљава за друге службе.

Извор:
ЕНЕРГЕТСКИ ПОРТАЛ