Држави не промиче ни „дигитално руковање”

aplikacija-

Бројне земље уз помоћ апликација на телефону прате људе током епидемије, док је Израел у те сврхе ангажовао тајне службе

Упркос упозорењима да нарушавају право на приватност, апликације за праћење распрострањености вируса корона и саме постају распрострањене, а у Аустралији, једној од последњих земаља које су посегнуле за овом алатком, више од милион људи је преузело софтвер првог дана кад се појавио.

Реч је о програму који уз помоћ блутута повезује мобилне телефоне у непосредној близини. Софтвер прати кретање власника телефона и сваки контакт који оствари са другим власником на мање од метар и по раздаљине заводи као „дигитално руковање”. Уколико неки од корисника сазна да је заражен и унесе тај податак у програм, апликација обавештава остале кориснике који су дуже од 15 минута били у његовој непосредној близини, јавља је Би-Би-Си. Како сазнаје „Спутњик”, ова технологија биће доступна и у Србији.

Влада у Канбери позвала је грађане да у што већем броју инсталирају апликацију, тврдећи да се може стићи до правих резултата само ако се укључи 40 одсто популације (Аустралија има 26 милиона становника). Званичници су поручили да софтвер, настао по узору на сингапурски модел, неће злоупотребљавати личне податке и да није персонализован – не морате оставити име и презиме. Додају и да се све информације бришу чим корисник уклони апликацију или аутоматски после три недеље. Предвиђено је да приступ подацима има само министарство здравља, док други органи, на пример полиција, неће моћи да дођу до информација чак ни уз помоћ судског налога.

Ништа од ових обећања није било утешно за тамошње групе за заштиту права на приватност, које су подигле глас против масовног надзора. Упозорења стижу и из осталих земаља у којима се примењује иста технологија. У Кини, Јужној Кореји и Израелу, мобилни оператери предају држави информације о идентитету власника телефона и његовом кретању да би се утврдило куда се инфицирана особа креће и с ким се сусреће. У Италији, Шпанији, Белгији и Норвешкој мобилни оператери су од почетка епидемије почели да предају податке о локацији корисника. Иако је апликација већ требало да буде готова и у Немачкој, Берлин је у недељу саопштио да то неће бити случај ни у наредним недељама. Касни се зато што је тим канцеларке Ангеле Меркел одустао од апликације на којој је радило више европских земаља и одлучио да израду софтвера повери „Гуглу” и „Еплу”. Програм ових компанија умногоме ће личити на оно што се већ примењује у Аустралији. Инжењери који раде на њему обећавају да технологија неће памтити куда је корисник пролазио, већ да ће га само обавестити ако је провео неко време у близини инфициране особе, преноси „Верџ”.

И поред тога, пише „Фајненшел тајмс”, немачки активисти упозоравају да ће датотеке о грађанима Немачке и свих других земаља које користе америчку технологију остати на серверима компанија из Силицијумске долине. То значи и да би подаци касније могли бити искоришћени у комерцијалне сврхе, које немају никакве везе с оним због чега су прикупљани – борбом против ковида 19. Према истраживању јавног мњења, 47 одсто Немаца жели да инсталира апликацију, али власти сматрају да ће се прави ефекти видети тек ако то уради 60 одсто становника.

И у Израелу су на опасност од државног задирања у приватност упозориле невладине организације, али је тамо реаговао и Врховни суд, који је пре три дана пресудио да је извршна грана власти прекршила закон кад је током епидемије почела да прати људе преко мобилних телефона. Премијер Бенјамин Нетанијаху је прошлог месеца заобишао парламент одобривши тајној служби да примени антитерористичку технологију и упада у телефоне пратећи кретање корисника без њихове сагласности. И поред тврдњи Министарства здравља да је то једини начин да уђе у траг зараженима и обавести остале о близини извора инфекције, суд је закључио да не постоји закон на који влада може да се позове и да парламент мора да донесе одговарајући правни акт у наредних неколико недеља, преноси Ројтерс. После судске одлуке, Кнесет је делимично упућен у контроверзни програм, а активисти поздрављају пресуду оцењујући да Израел „не сме да буде једина демократска земља чије тајне службе прате њене грађане”.

Извор:
ПОЛИТИКА