Тачи доделио мандат за формирање владе Авдулаху Хотију; „Срска листа“ добија заменика премијера и два министра; „Самоопредељење“ најавило обраћање Уставном суду

Avdullah-Hoti-scaled

Косовски председник, Хашим Тачи, како се и очекивало, данас је уручио мандат за формирање нове владе кандидату за премијера испред ЛДК, Авдулаху Хотију. ЛДК која већ више од недељу дана ради на формирању коалиције, потврдила је да имају већину и најавила да је упутила захтев за одржавање седнице на којој ће се гласати за нову владу у суботу. Са друге стране, Самоопредељење, како је и најавило, обратиће се Уставном суду са захтевом оцене уставности Тачијеве одлуке.

Према декрету који је потписао Тачи, Хоти је предложен Скупштини Косова као кандидат за премијера за формирање Владе Косова.

Тачи је на конференцији за медије потом рекао да је одлука да Хотију додели мандат за формирање нове владе у складу са Уставом Косова.

Тврди да га је ЛДК уверила да је обезбедила парламентарну већину довољну за формирање владе.

Тачи поручује да су се недавно одржаним састанцима сви лидери партија осим једне – Самоопредељења, огласили за формирање нове владе.

Додаје да је након што се обратио лидеру ЛДК, а као што је то чинио и са Самоопредељењем, добио одговор од Исе Мустафе, „у којем потврђује да подржава све критеријуме за формирање нове владе, укључујући критеријум обезбеђења парламентарне већине“.

„У складу са овим писмом, управо сам одредио Авдулаха Хотија за кандидата за премијера“, рекао је Тачи, преноси приштинска Коха.

ЛДК је синоћ саопштила да ће убрзо обавестити косовског председника да имају већину за формирање владе, када ће и послати Тачију име мандатара.

У више наврата је поновио да су све активности које предузима у складу са Уставом, те додаје да би у наредним данима у Скупштини могло да се гласа за нову владу.

„Морамо се сложити са чињеницом да се власт добија и губи уз потпуно поштовање Устава и демократског поретка. Нико не може тврдити да помоћу других, потпуно недемократских метода може преузети или задржати или узурпирати власт. Уверен сам да ће Косово проћи ову тешку фазу узроковану пандемијом корона вируса“, додао је Тачи.

ЛДК затражила седницу за гласање за нову владу у суботу

У међувремену, како преноси приштинска Коха, ЛДК је поднела скупштини захтев за одржавање ванредне седнице 2. маја у 13:00, на којој би се формирала нова влада.

„ЛДК је поднела захтев уз помоћ посланика за ванредну седницу у суботу у 13:00, тачка дневног реда биће избор Владе Косова“, потврдио је шеф посланичке групе ЛДК, Арбен Гаши.

Наводи да коалиција на чијем ће челу бити ЛДК има довољан број гласова за формирање владе.

„Имамо бројеве. Захтев је поднет са 61 потписом. Имамо више гласова, али захтев је поднет са 61 потписом за седницу“, додао је, преноси Коха.

Самоопредељење се обраћа Уставном суду

А као што је у више наврата најављивано, Самоопредељење ће се обратити Уставном суду са захтевом за оцену уставности одлуке Хашима Тачија да додели мандат ЛДК, потврдила је за Коху Аљбуљена Хаџиу.

Ова странка претходно је најавила да ће се обратити Уставном суду и Венецијанској комисији уколико косовски председник, Хашим Тачи, додели мандат за формирање нове владе некој другој странци. Самоопредељење захтева одржавање нових избора након завршетка пандемије.

Против формирања нове владе недавно се огласила и ПДК, Кадрија Весељија.

Подсетимо ЛДК већ данима ради на формирању коалиције коју ће чинити ААК, Нисма, АКР и мањине, међу којима је Српска листа.

Претходно је јављено да је договор постигнут са ААК, на основу ког ће у новој влади странка Рамуша Харадинаја имати четири министра и место првог потпредседника владе. ЛДК је такође постигла коалициони споразум са Српском листом. Саопштено је да ће ова странка имати два министра, а данас је постигнут договор и са НИСМА-ом. За сада није саопштено да ли је договор постигнут са странком Беџета Пацолија, за којег се претпоставља да се налази у Албанији, али је више пута најављено из ЛДК да ће ова странка бити део нове владе.

Извор:
НСПМ