У Немачкој здравствено осигурање покрива стерилизацију?

Screenshot-Funk-Keine-Kinder-so-what-1140x815

„Пожељна бездетност је табу тема”: јавни сервиси промовишу стерилизацију на захтев.

„Неке жене једноставно не желе децу. Па шта? То је њихово опредељење!” Овим слоганом почиње заиста мучан спот онлајн мреже funk, која је пројекат ARD-аиZDF-а, јавних телевизијских сервиса у Немачкој, чији главни мислиоци овим путем моле за стерилизацију на захтев. По њиховом мишљењу, најбољи могући сценарио био би да стерилизација буде финансирана из средстава јавног здравственог осигурања.

„Више не могу да слушам кад кажу: жене које не желе децу нису нормалне”, једна девојка самоуверено говори у споту гледајући право у камеру.

„Шта ако случајно затрудниш? Увек сам одговарала да бих у том случају одмах абортирала, и зато сам се и стерилисала пре нешто више од пола године”, објашњава још једна од жена с којима се разговара у споту.

Стерилизација на захтев, а најбоље и финансирана из средстава здравственог осигурања: то је основна порука спота који покушава да обори све „контра-аргументе” које читају жене у споту: „Шта ако некада зажалим због тога? Па ја ћу онда жалити, ја ћу сама изаћи на крај с тим. Ја ћу морати да живим с тим, а не неко други.”Ова онлајн мрежа звана funkфинансира се путем обавезне ТВ претплате. Према сопственим изјавама, мрежа има годишњи буџет од око 45 милиона евра, при чему трећина долази од ZDF-а, а две трећине од ARD-а, два главна канала у немачким јавним медијима.

Лако је увидети какав се имиџ пласира: младе, јаке жене, пуне самопоуздања, које имају храбрости да се заузму засебе, и које су изнад свих „замерки” друштва. Изгледа да је овај спот пре свега реакција на „високе” трошкове стерилизације, као и на захтев немачког министра здравља Јенса Шпана да се повећају доприноси које плаћају особе без деце.„Трошкови стерилизације за жену износе 600–1.000евра. Здравствено осигурање покрива трошкове само ако постоје јасне медицинске индикације за тај захват. […] Ја сам одлучила да се стерилишем јер сам успела да се финансијски уклопим у то. […] Наравно, било би идеално да је контрацепција у потпуности покривена здравственим осигурањем”, поручују нам у споту.

„Јен Шпан може да замисли да дође до тога да се људима без деце повећају трошкови осигурања за бригу о деци. Па то је сулудо!”

Да ли овај спот говори о „потиснутим” потребама већинске популације? Негативни коментари на каналу YouTubeуказују на супротно. Видео је добио само 178 позитивних и скоро 1.000 негативних оцена, а скоро сви коментари критични су према садржини спота.

Па ипак, јавни емитери не устручавају се од такве анти-породичне пропаганде – коју финансирају сами порески обвезници.

На крају спота, подругљиво се закључује: „Жељена бездетност код жена један је од последњих великих табуа.” Да ли је заиста тако? Да ли се баш на жене без деце подругљиво гледа у продавници или на улици – или пак на породице с троје, четворо или петоро деце? Просто је застрашујуће колико су „узори” из овог спота заправо слепи за оно што се дешава у стварном животу.

Извор:
ИФН