Издаја у припреми: Зашто амерички медији отворено говоре да је Вучић обећао да ће решити косовски проблем до краја године?

draganatrifkovic-

Пише: Драгана Трифковић,
директор Центра за геостратешке студије

Све су шансе да ће ограничавајуће мере које су у уведене у Србији врло брзо бити укинуте, али не због тога што је прошла опасност од заразе по грађане Србије.

Руководство Србије на челу са Александром Вучићем који је противуставно присвојио сва овлашћења, прво је исмевала најсмешнији вирус на свету, да би затим увела најстроже мере које ни једна друга држава у Европи нема.

Иако је у Србији већ првог марта регистрован случај оболевања од корона вируса, Српска напредна странка је кренула у изборну кампању и организовала масовна окупљања грађана ради скупљања потписа.

Брзо укидање ванредних мера Александру Вучићу је неопходно како би до краја лета организовао парламентарне изборе. Таблоиди под контролом режима су већ најавили да ће избори бити одржани 28. јуна. Један од разлога зашто су избори СНС потребни што пре, је драстичан пад рејтинга који је узрокован тоталним дебаклом режима у вези са борбом против епидемије. Други и важнији је тај што је Александар Вучић обавезан да према договору са Американцима, реши косовски проблем тако што ће потписати свеобухватни мировни споразум који укључује и корекцију границе. Потписивањем овог договора Косово би добило независност, а Трамп би скинуо један проблем са дневног реда и покушао да га у некој мери искористи за предстојеће председничке изборе у САД. Да у то не треба сумњати говори и прилог са Sky News који најављује Трампову победу у решавању конфликта који многи пре њега нису успели да реше. У прилогу се дословце каже: „Председник Александар Вучић је обећао да ће ове године решити косовски проблем“.

Прошло је седам година од какао је Ивица Дачић у име Владе Србије потписао Бриселски споразум са Хашимом Тачијем. Бриселски споразум је против-уставан и није у складу са међународном Резолуцијом 1244. Од многобројних мера које су предвиђене овим уговором, албанска страна није испунила ни једну, чак ни формирање Заједнице српских општина која је планирана према Уставу независног Косова. Србија је интегрисала свој безбедносни и правосудни систем у систем независног Косова. Приморала је српске полицајце да обуку косовске униформе, а српске судије да положе заклетву држави Косово и Хашиму Тачију, бившем команданту ОВК.

Александар Вучић се сагласио са формирањем Војске Косова што доказује и чињеница да никада у СБ УН или било ком другом месту није помињао косовску војску као проблем, иако је њено формирање такође противуставно и противно међународном праву.

Такође председник Србије никада није покренуо питање повратка протераних Срба са Косова и Метохије. Уместо тога умањивао је број Срба на Косову, а повећавао број Албанаца, како би српску јавност убедио да ствари на Косову стоје много горе и да ће велики успех бити да добије било шта. Реалност је потпуно другачија, Албанци масовно напуштају Косово, велики број земаља повлачи признање Косова, а међународно право је апсолутно на српској страни. Све друго била би легализација тероризма, злочина и насиља.

Пре два дана сазнали смо од косовске министарке да је Косово стекло енергетску независност, што је такође предвиђено Бриселским споразумом. Небројано пута смо чули од председника Србије како се буса да неће дати Газиводе. На крају је предао цео енергетски систем у припреми комплетне предаје.

Договор Хашима Тачија о корекцији граница подразумева да Србија треба да се одрекне целе територије Косова и Метохије, да независном Косову припоји и југ Централне Србије, а да заузврат добије назад своја три села са севера Косова што Александар Вучић треба да представи као велику победу. Нове границе су Тачи и Вучић већ одавно дефинисали у Бриселу, али је проблем настао због тога што се Немачка побунила против промене граница. Председник Србије је чврсто обећао Ангели Меркел да ће признати независно Косово у постојећим границама аутономне покрајине. Пошто су успели да придобију подршку Трампа за план са разграничењем, Тачи и Вучић су се потпуно окренули Вашингтону, а Берлин је остао изигран.

Садашња политичка борба се води између Брисела и Берлина са једне стране и Вашингтона са друге, јер ЕУ не жели промене граница и сматра то сувише опасним. Трампа то питање не дотиче и из његове перспективе је важно само да што пре скине Косово са дневног реда.

Због тога највећа опасност прети да ће Александар Вучић након организовања избора потписати договор са Тачијем уз подршку Трампа и тако направити највећу историјску катастрофу по Србију.

У периоду јула и августа трају годишњи одмори и не постоји велика опасност од жестоких реакција јавности. С друге стране, избори у САД се одржавају 3. новембра, а Трампу тај успех треба да користи у предизборној кампањи, што ће значити у септембру и октобру.

На крају да подсетимо јавност да председник Србије до дана данашњег није представио план за решавање питања Косова, а да све кораке предузима према личном плану и у тајности. То нажалост није јединствен случај, јер он потписује и тајне договоре са НАТО, затим договоре о смештају миграната са Блиског истока у Србију и сл. Председник Србије нема уставна овлашћења да води преговоре о Косову као ни да даје било каква обећања. Због тога грађани Србије који се већински противе предаји Косова, морају да буду у приправности као и Српска православна црква. Не смемо да дозволимо да било ко противно вољи грађана Србије, потпише предају српске духовне колевке и то након прославе 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

23. Април 2020.

Извор:
ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ