Америчка база Бондстил жарижте корона вируса на централним Космету

Испред Бондстила

Текст и фото : Зоран Влашковић

Албанци ћуте да су их Американци заразили у Бондстилу?  

Више радника Албанаца  цивила  у Бондстилу  поред себе заразили и 86   чланова својих  породица. У америчкој бази Бондстил тренутно је 660 америчких војника .  – Заражен један аустријски војник из сектора Запад

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Од 90 заражених Албанаца у Урошевцу  86 су радници  америчке базе Бондстил или чланови њихових породица, званично је потврдила општина Урошевац, у уторак, 21. априла. Бондстил се налази пет километара источно од овог града према Косовској Витини. Последњих девет случајева заразе у Урошевцу потврђено је у понедељак, 20. априла увече, а од укупно 90 заражених у том граду, њих 86 су радници у Кампу Бондстил или чланови њихових породица, укључујући и бебу од 10 месеци. Још се незна како су, и од кога су,  албански радници  у Бондстилу  заражени вирусом корона собзиром на то да амерички Кфор  овде нема ниједног пријављеног зараженог војника. Због добрих односа са Американцима Албанци не смеју да кажу  да су их управо они заразили, експерименишући са њима!?

Италијански карабињер и косовски полицајац на Ибарском мосту у Косовској Митровици

Албанац стар 65 година из села Сазли у општини Урошевац, који је, у понедељак 6. априла, преминуо у болници у Приштини и за кога је после смрти утврђено да је  био заражен вирусом КОВИД 19, већ дуже време је радио као возач у кампу Бондстил.

На Инфективној клиници у Приштини, у петак, 17. априла, је преминуло још један Албанац  заражен вирусом корона, а реч је о цивилу из Урошевца који је радио такође  као возач у војној бази Бондстил, саопштено је из ове здравствене установе.

Кфор са прстом на обарачу против короне_1

У америчкој бази Бондстил тренутно је 660 америчких војника.

– Међу војницима Кфора на Косову и Метохији нема  заражених вирусом корона, – саопштила је команда Кфора  18. априла. Међутим, Кфор је  потрвдио да је један цивил, возач, Албанац из Урошевца, који је радио у амаеричкој бази “Бондстил“, код Урошевца,  заражен короном  10 априла, када је откривен случај.  Aлбански медији су 19. априла, као и Инфективна клиника у Приштини,  јавили да је још један Алнанац који је радио у Бондстилу преминуо од корона вируса. Међитим, Кфор се није оглашавао поводом ове вести.

Против невидљивог Кфор има  ''чврст'' одговор, прст на обарачу

Један аустријски војник у саставу међународних снага Кфор на Косову, из сектора Запад, из   базеVillaggio Italia(Италијанско село) код Пећи,  разболео се од коронавируса, саопштило је, у недељу  19.  априла,  Министарство одбране Аустрије.

Портпарол Министарства Михаел Бауер рекао је да у аустријском контингенту има једног оболелог који ће у уторак или среду (22. или 23. априла) бити пребачен у Аустрију.

Поздрављање на одстојању.  Испред манастира Високи Дечани

Навео је да његово пребацивање чиста мера предострожности, јер је медицинско снабдевање у Аустрији боље него на Косову. Аустрија у овом тренутку има 342 војника на Космету.

На Косову и Метохији  је код  Кфора  забележено  мање присуство на терену, а од проглашења пандемије више нема  војника Кфора на улицама и патрола које су  биле уобичајене  у градовима јер се радило о војницима за сарадњу са цивилима.

Конрола на првом пункту Кфора прилаза манастиру Високи Дечани

Радио Кфор свакодневно, од 8 до 22 сата, емитује информације на албанском и српском језику о томе како одговорити на пандемију и спречити ширење вируса.

Бројно стање  КФОР – а  20. фебруар 2020. г.
Албанија – 29, Литванија – 1, Јерменија – 41, Молдовија – 41, Аустрија – 342, Црна Гора  – 2, Бугарска – 22, Норвешка  – 2, Канада – 5, Пољска  – 250, Хрватскаа – 36, Румунија 57, Чешка  – 9, Словенија 250, Данска – 35, Шведска  – 4, Финска – 20, Швајцарска – 165, Немачка – 70, Турска – 371, Грчка – 111,, Украина – 40, Мађарска  – 395, Велика Британија – 19, Ирска – 13,  Америка  – 660 и  Италија   – 542. Што је укупно  3.532 војника  из 27 зeмаља.