Вокер прави велику Албанију

voker sa siptarimaНа сусрету са албанском дијаспором у Њујорку лидер косовског националистичког покрета Самоопредељење Албин Курти промовисао је идеју о уједињењу Албаније и Косова!

Скупу је присуствовао и бивши амерички дипломата Вилијам Вокер који је као шеф Косовске верификационе мисије Оебса саставио спорни извештај о Рачку, оптужујући Србе за злочин над албанским цвилима, што је био повод за НАТО агресију 1999.

Како преноси државна македонска информативна агенција МИА, на скупу је истакнут значај постојања сувереног Косова и његовог уједињење са Албанијом.  Представници Самоопредељења, међу којима је био и координатор посланичке групе покрета у косовском парламенту Висар Имени, нагласили су да је неопходна колективна организованост ради постизања овог циља.

Идеја велике Албаније тако је добила и своју промоцију у САД упркос томе што је Стејт департмент недавно писао влади у Тирани, упозоравајући албанске политичке вође да престану са потпиривањем национализма. Реакција Вашингтона је уследила након што су из Албаније, пред јунске изборе, све чешће долазиле националистичке изјаве усмерене према суседним државама у којима живе милиони етничких Албанаца.

Да идеја стварања једне велике албанске државе на Балкану није престала да буде актуелна, нити су је САД пацификовали, говори и недавна аргументација Александра Вучића. Он је пре две недеље, док је пред посланицима четири српске општине на северу Космета безуспешно правдао државну политику, рекао да је бриселски споразум „најпаметнији начин да се спречи стварање велике Албаније“!

За познатог исламолога и бившег амбасадора Дарка Танасковића велика Албанија на неки начин фактички већ постоји, без обзира на то што она можда као таква никада неће бити формализована и прихваћена у међународној заједници.

– С обзиром на то да је стицајем различитих околности био један велики простор око Албаније, пре свега мислим на Космет, делове Македоније, па и делове Црне Горе, практично једнонационално албански чист, да су границе у том простору између држава прилично порозне и проблематичне, на одређени начин велика Албанија већ функционише. У политичким смислу, међутим, јасно је да су сви наговештаји формализовања таквог стања наишли на отпор и критику, чак и оних који су понајвише допринели да до овакве ситуације дође. Ту мислим на САД и ЕУ – каже др Танасковић.

Јака дијаспора

Као албански лобиста Вокер је јануара 2012. подржавао покрет Самоопредељење у блокади административних прелаза централне Србије и отцепљене покрајине. Колико је албанска дијаспора јака у САД, говори и податак да је у Конгрес државе Њујорк успео да уђе и први албански политичар Марк Ђонаја који је такође био присутан на једном од сусрета Куртија са албанском емиграцијом.

Призренска лига

Историчари сматрају да је пројекат велике Албаније започет Призренском лигом, основаном 1878., са циљем да се сви Албанци уједине у један велики вилајет.
Са стварањемн националних држава, ова идеја је проширена на стварање албанске државе која би обухватила све територије на Балкану на којима доминира албанско становништво, што осим данашње Албаније, подразумева делове Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке.

НОВА ЖРТВА БОРБЕ ПРОТИВ АСАДОВОГ РЕЖИМА

Муџахедин из Македоније убијен у Сирији

Један Албанац из Гостивара на западу Македоније убијен је у Сирији, преноси портал Албакос. Реч је о извесном Расиму који се борио на страни побуњеника против режима Башара Ал Асада. Он је био део милитантне групе џихадиста „Јабха ел Нусрах“, која важи за огранак Ал Каиде. Расим из Гостивара је први побуњеник из Македоније који је погинуо у Сирији. Медији на албанском језику тврде да на се страни побуњеника у Сирији бори велики број Албанаца са Косова, Албаније, Македоније, БиХ и Србије из Прешевске долине.

Коментаришући ту чињеницу „Албански свет“ пише да се то подудара са растом политичког ислама и појаве прве официјално регистроване косовске исламистичке партије – Исламски покрет за уједињење ( ЛИСБА ) на челу са Арсимом Краснићијем. Њихов циљ је да се дефинише исламски идентитет косовских Албанаца. Према доступним подацима, у Сирији је до сада погинуло десет Албанаца који су се борили против режима Башара Асада.

ВЕСТИ