Папа ускоро у Србији?

mitropolit-amfilohije-i-papa-franjo 1Патријарх српски Иринеј састао се са надбискупом Клаудијом Маријем Челијем, председником папског Већа за друштвену комуникацију и блиским сарадником римокатоличког папе Фрање.

Уочи сусрета са поглаваром Српске православне цркве надбискуп Чели је наговестио могућност да папа посети Србију када се створи „позитивна и братска атмосфера“.  Додао је да се иде ка томе „корак по корак“.

– Треба пуно стрпљења и љубави, али верујем да ће се ускоро стећи услови да папа посети Србију. Потребне су две ствари: званичан позив Владе Србије и Српске православне цркве. Такође, мора постојати заједничка жеља за његовим доласком и православне и католичке заједнице. То је деликатан посао – рекао је надбискуп Клаудио.

Надбискуп Чели је оценио да је дијалог између римокатолика и православаца „веома битан“ и да две цркве „морају да сарађују и заједничким напорима решавају проблеме са којима се сви суочавамо, не само у Православној и Римокатоличкој цркви, већ у друштву уопште“.

Подсетио је да је дијалог између православних и римокатолика „у прошлости био доста затегнут“, али и напоменуо да се „у последње време мења набоље“, да је „отворенији и срдачнији“.

Бета