Божовић приватно присуствовао молитвеном доручку у Приштини

bozovic-na-molitvenom-doruckuБЕОГРАД – Државни секретар МУП-а Србије Владимир Божовић изјавио је да је током недавне, приватне посете Приштини сведочио о страдању Срба на Косову пред бројним америчким конгресменима и сенаторима, амбасадорима, али и косовском председницом и премијером.

„Срушио сам концепт да КиМ буде представљена као нова држава, оаза демократије и људских права“, рекао је Божовић је у интервјуу листу „Политика“.

Он је објаснио да је у Приштини учештвовао на десетом „Националном молитвеном доручку“ организованом у оквиру „Недеље толеранције и помирења“, и да је том приликом рекао да је на Косову срушено и оскрнављено 150 српских цркава и 250 православних гробаља, да је 250.000 људи протерано са огњишта…
„Чини ми се да сам потпуно срушио концепт и (косовске председнице Атифете) Јахјаге, (премијера Хашима) Тачија и (Рамуша) Харадинаја да КиМ представе као нову државу, оазу демократије и људских права. Амерички пријатељи као и већина гостију из региона, из Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Босне, Грчке врло су позитивно реаговали“, казао је Божовић.

Он је додао да је његово сведочење о страдању српског народа, државе и цркве на КиМ наишло на негодовање представника косовских институција и приштинских медија, али да се на то не обазире јер су то „чињенице пред којима застаје дах“.

Иако је, како каже, његов говор у Приштини био личан јер је приватно боравио у том граду, Божовић је ипак додао, не желећи да улази у детаље, да се пре пута консултовао с неким.

Божовић се у Приштини срео и са члановима Српске либералне странке и додао да је смешна теза да су они „Тачијеви Срби“.
„Они су Срби, тамо живе, какви год да су. Смешна је та теза. Дачић се виђа са Тачијем 12 пута и то је у реду, а ја се видим са Србима у Приштини који су као Тачијеви и то није у реду. Моју посету су осудили Српска радикална странка и неки национални аналитичари. То је неозбиљно. Нека они оду у Приштину и нека кажу оно што сам ја рекао па ћу их похвалити“, поручио је Божовић.

ТАНЈУГ