Пример попуњавања електронског захтева за дозволу за кретање лица из верских разлога у току забране кретања

zahtev

Предлажемо да електронским путем поднесете захтев за добијање дозволе за кретање из верских разлога. Одбијање Вашег Захтева омогућиће Вам да тужите државу Србију пред домаћим и међународним судовима

Браћо и сестре у Христу,

Суочени са бруталним кршењем неотуђивог људског права на слободу вероисповести (члан 43 Устава РС и члан 9 Конвенције за заштиту људских права и основних слобода Савета Европе), тиме што нам је владином Уредбом о мерама за време ванредног стања ускраћено противно члану 202 Устава РС право на учешће у Светим Литургијама за Лазареву суботу, Цвети, Велику суботу и за највећи хришћански празник Васкрс, предлажемо Вам да електронским путем поднесете захтев за добијање дозволе за кретање из верских разлога. Одбијање Вашег Захтева омогућиће Вам да тужите државу Србију пред домаћим и међународним судовима због повреде права на изражавање слободе вероисповести.

Захтев за добијање дозволе за кретање у току забране кретања подноси се преко портала www.euprava.gov.rs.

Први корак: када уђете на портал кликните на Дозволе за кретање у току забране кретања.

Други корак: кликните на Покрени услугу.

Трећи корак: одаберите између понуђених субјеката физичко лице.

Четврти корак: унесите податке у електронски образац захтева; у рубрици Разлог наведите: Дозвола ми је потребна ради остварења уставног права на слободу вероисповести (учешће у богослужењу) које се према члану 202 Устава РС не може ограничити у ванредном стању, па се сходно томе Уредба о мерама за време ванредног стања не односи на богослужења, што је потврдила и Влада доношењем необавезујућег Закључка бр. 43/2020-13.

Пети корак: пошаљите Захтев.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ