Грчка православна црква одлаже прославу Ускрса

grcka

Синод Грчке православне цркве одлучио је да празновање Ускрса пренесе на Оданије Васкрса, у ноћи између 26. и 27. маја, до када би, како се нада, цркве могле поново да буду отворене, објавио је портал „Ортодокс тајмс“, а објављено је и на сајту Српске православне цркве, преноси Срна.

Како се наводи, претходно је Грчка православна црква званично затражила од државе да барем свештенству дозволи да одржи богослужење у Велику недељу и на Ускрс у Светлу недељу иза затворених врата.

Синод је 1. априла одржао видео-седницу, којом је председавао архиепископ атински Јероним. У извештају, објављеном на званичном сајту Грчке цркве, Синод позива вернике да се стриктно придржавају упутстава здравствених власти и да не слушају оне који позивају на оглушење о мере, истичући да то „у данашње време није оправдано ни у име хришћанске вере“.

Синод Грчке цркве је истакао да прихвата државне мере и позвао све да остану код куће, истовремено тражећи од државе да дозволи да се службе одрже у црквама и манастирима, чак и ако верници не могу да присуствују.

Извор:
Н1ИНФО